Bh. pamet
1.8k

Mladi Tuzlaci Fadil, Ensara i Dženita znanjem osvajaju svijet

Piše: A. Kendić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Fadil Umihanić, Ensara Delić i Dženita Mujkanović s ponosom u rukama nose trofej koji im je kao trećem najboljem timu iz Evrope pripao na takmičenju World Scholar's Cup, čija je međunarodna runda održana u Hanoju u Vijetnamu. Ovi mladi Tuzlaci, koji znanjem osvajaju svijet, trenutno se pripremaju za finale takmičenja koje će biti održano u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) početkom novembra.

World Scholar's Cup je prestižno svjetsko takmičenje koje obuhvata 40 zemalja svijeta i ujedinjuje mlade učenike koji se nadmeću u općem znanju iz nekoliko kategorija koje obuhvataju aktuelnosti u svijetu današnjice.

Kao učenici Međunarodne škole u Tuzli Fadil, Ensara i Dženita plasman na međunarodnoj rundi World Scholar's Cupa osigurali su u martu ove godine na regionalnom takmičenju održanom u Sarajevu, na kojem su ostali upamćeni kao apsolutni šampioni svih kategorija.

"S obzirom da smo završavali osnovnu školu, pravila takmičenja su nalagala da moramo preći u ekipu seniora, tako da smo, prvenstveno u Sarajevu za protivnike imali osobe koje su četiri do pet godina stariji od nas, odnosno dolazili su maturanti srednjih škola, ali mi smo ih pobjeđivali i ostvarili najbolji rezultat", rekao je Umihanić za Klix.ba.

Predstavnici BiH o raketnom inženjerstvu

Nakon Sarajeva, uslijedio je odlazak u Hanoj na međunarodnu rundu World Scholar's Cupa gdje su se Tuzlaci od 27. juna do 1. jula ove godine takmičili u četiri kategorije, odnosno u debati, pisanju, testu i timskom kvizu.

"Ove godine za temu smo imali 'Neočekivani svijet' pod koji spadaju, između ostalog laži, teorije zavjere, raketno inženjerstvo... sve oblasti su bile podijeljene u četiri kategorije, a protivnike smo imali iz Singapura, SAD-a, Holandije, Norveške, Australije, Novog Zelanda, Malezije, Kine... Riječ je o protivnicima koji su izuzetno spremni i kojima su škole i države platile univerzitetske profesore iz spomenutih oblasti kako bi ih pripremili za ovo takmičenje, što mi nismo imali", istakao je Umihanić.

Dodao je i da su u okviru ovog takmičenja, između ostalog obrađivali teme koje se tiču terorističkog napada na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku (WTC) 2011. godine, ali i atentate na Johna Fitzgeralda Kennedyja 1963. i Abrahama Lincolna 1865.

I pored činjenice da nisu imali univerzitetske profesore s kojima su se pripremali za ovo takmičenje, mladi predstavnici BiH ostvarili su značajan rezultat koji potvrđuje i 21 medalja, od kojih je 13 zlatnih i osam srebrenih.

Svaka medalja, za koju se borilo više od četiri hiljade učesnika iz 40 zemalja svijeta, označava različitu kategoriju te nivo težine koji pokriva.

Pripremaju se za finale u SAD-u

Osvojili su i trofej kao treći najbolji tim iz Evrope te su se kvalifikovali za finale ovog takmičenja koje će se održati na Univerzitetu Yale u SAD-u početkom novembra.

Ovim takmičenjima prethodile su višemjesečne pripreme, a prema riječima Ensare Delić, tuzlanski tim imao je podršku profesora koji su ih oslobađali određenih časova.

"Također, sastajali smo se i u vrijeme vikenda, te smo sate koji su nam bili predviđeni za odmor koristili za što bolje usavršavanje. Obrađivali smo teme iz različitih oblasti koje su nam bile predviđene za takmičenje, potom smo ispitivali jedni druge i slično, jer smo na testovima dobijali zagonetke, a ne obična pitanja te smo morali biti u potpunosti spremni", istakla je Delić.

Cijela ova priča naučila je da više kritički razmišlja, što je, kako je ocijenila, velika prednost u odnosu na njihove vršnjake.

"Samim tim kad odemo na takmičenje, upoznamo nove ljude i s njima se udubimo u neke ozbiljne razgovore, što nas dovede do toga da više gledamo izvan ustaljenih okvira, odnosno da na svijet gledamo iz neke 'helikopterske' perspektive što mi se lično posebno svidjelo", nastavila je Delić.

Njena kolegica Dženita Mujkanović nadovezuje se da su period iza njih obilježile i neprospavane noći, ali da se sve na kraju isplatilo.

Umihanić kaže i da ovo nije prvi put da sa svojim timom učestvuje na ovom prestižnom takmičenju.

Cijela priča, ističe on, počela je prošle godine kada je skupa sa svojim timom predstavljao BiH na istom takmičenju, prvenstveno u Bankoku na Tajlandu, a potom i na Univerzitetu Yale.

U odnosu na prošlogodišnje svjetsko takmičenje, kada su imali podršku profesora Murata Kaya, ove godine sami se pripremaju za odlazak na finale World Scholar's Cupa.

"I ove pripreme se sastoje od odvajanja slobodnog vremena, žrtvovanja mnogih stvari, ali i izdvajanja novca koji nam omogućavaju naši roditelji. Samo registracija za ovo takmičenje košta 650 dolara, a 90 posto troškova pokrivaju naše porodice, dok ostatak pronađemo putem sponzora", dodaje Umihanić.

Uz nova poznanstva do kampa u Japanu i Velikoj Britaniji

S druge strane, pored osvajanja priznanja, mladi Tuzlaci kroz takmičarski period sklopili su i nova poznanstva što im je, ističu, od posebnog značaja.

"Ovo je za nas bilo izuzetno bitno, jer na ovakav način otvaramo svoje vidokruge. Svi su uvijek prijateljski nastrojeni i puno ljepše je poznavati više kultura i običaja", smatra Mujkanović.

Zahvaljujući upravo novim poznanstvima Dženiti i Fadilu se otvorila mogućnost za učestvovanje na kampovima u Velikoj Britaniji i Japanu.

Shodno tome Fadil će u Japanu u okviru kampa koji traje dvije i po sedmice učestvovati na predavanjima iz oblasti političkih nauka, dok će Dženita u Velikoj Britaniji na Univerzitetu Oxford prisustvovati 15-dnevnom predavanju iz oblasti medicine.