Pobjednici u kategorijama
57

Ovo su najbolje fotografije takmičenja Wildlife Photographer of the Year

D. B.
Foto: Karine Aigner/WPY, kaktus pčele
Fotografija na kojoj se vide muške pčele oko jedne ženke izabrana je za najbolju na takmičenju pod nazivom Wildlife Photographer of the Year, a snimila ju je Karine Aigner.

Aigner je Amerikanka te peta žena koja je osvojila prvu nagradu u 58-godišnjoj historiji takmičenja WPY.

"Morala sam provesti dosta vremena na stomaku u prašini. To nije bilo nešto što sam tražila, radila sam na ranču u Teksasu godinama, a prizor sam uočila slučajno na ovoj lokaciji. Vidjela sam 'male vulkane' na tlu, individualne jame koje su ženke iskopale kako bi napravile svoja gnijezda", izjavila je Aigner.

Kaktus pčele, kako im ime govori, žive blizu kaktusa. Ženke skupljaju polen od kojeg prave male loptice i pohranjuju ih u svojim jamama u tlu. Ove loptice održavaju njihove larve sve dok ne izađu na površinu kao odrasle pčele, a tada nastavljaju reproduktivni ciklus.

"Fotografija je fantastična, ima toliko energije. Ovo dobijete od beskičmenjaka i zbog toga ih volim", rekla je Roz Kidman Cox koja predsjedava žirijem.

Dobitnik nagrade Young Wildlife Photographer of the Year pripala je Katanyou Wuttichaitanakorn, a na fotografiji je ralje kita.

U ovogodišnjem takmičenju je učestvovalo 38.575 učesnika iz 93 zemlje, a najbolje fotografije u različitim kategorijama pogledajte u galeriji.