Susret u Sarajevu
210

Mladi socijaldemokrati iz regije predložit će rješenja za probleme na Balkanu

FENA
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Mladi predstavnici socijaldemokrata iz zemalja Balkana okupili su se na višednevnoj konferenciji "Balkan Round Table" u Sarajevu da bi razgovarali o političkim prilikama u ovim zemljama.

Na kraju skupa koji završava u nedjelju trebali bi napraviti zaključke u kojima će predložiti neka od rješenja za zajedničke probleme s kojima se svaka od država bivše Jugoslavije te Bugarska i Rumunija suočavaju.

Konferenciju je organizirao Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Međunarodna unija mladih socijalista (International Union of Socialist Youth - IUSY), a bit će upriličen i prvi sastanak Predsjedništva Mladih evropskih socijalista (Young European Socialists - YES).

Potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić istaknula je na današnjoj pres-konferenciji da je "Balkan Round Table" zapravo dokaz da socijaldemokrate okupljaju dok ostali razjedinjuju, cijeneći različitosti kao istinske vrijednosti.

Kazala je da mladi iz ovih zemalja imaju zajednički cilj da pomognu i izgradnji država na način da se svaki državljanin ovih zemalja osjeća vrijednim bez obzira na to da li pripadao većini ili ne.

Generalni sekretar IUSY-a Alessandro Pirisi ocijenio je da je od ključne važnosti da mladi u ovom trenutku razgovaraju o budućnosti svojih zemlja jer je i cilj ove organizacije da svi budu zajedno i djeluju ujedinjeno.

"Ovdje smo da pronađemo zajednička rješenja za zajedničke probleme kao i da pokažemo solidarnost unutar organizacije", pojasnio je Pirisi.

Predsjednik YES-a Joao Durante Albuquerque je napomenuo da za prvi sastanak YES-a, kojim se obilježava aktivnost ove organizacije, nije slučajno odabrano Sarajevo kao mjesto okupljanja jer je to grad koji ima veliku historijsku važnost.

"Znamo da situacija u zemljama Balkana poboljšava u posljednjih 20 godina, a svjesni i da se ekonomija razvija, ali smo uvjereni da samo socijaldemokratskim pristupom u vladama možemo osigurati pravednije društvo za sve građane regije", smatra Albuquerque.

Kako je istaknuto jedna od tema okupljanja bit će situacija u Makedoniji, a mladi iz ove zemlje govorit će o problemu formiranja vlade u toj zemlji nakon posljednjih izbora.

SDP