6. april
2.5k

Mladi šetnjom kroz Sarajevo obilježili Dan grada: U mene je đedo bio antifašista

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Članovi organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini mirnom šetnjom kroz staru jezgru i centar, od Baščaršije do Narodnog pozorišta, obilježili su Dan grada Sarajeva.

Poruka koju su mladi željeli poslati iz našeg grada je "Budućnost bez fašizma – naše pravo!" kojim su povezali antifašističku borbu koja se veže za obilježavanje ovog datuma i trenutno stanje mladih u BiH.

S transparentima na kojima su stajale poruke: "Smrt fašizmu"; "U mene je đedo bio antifašista"; "Solidarnost, ne nacionalnost!“ mladi su prošetali od Sebilja do Narodnog pozorišta.

"Želimo da mi, mladi ljudi, povedemo ovaj grad u svijetlu budućnost. Budućnost koja će pružiti mladim ljudima motiv da ostanu ovdje i da, zarad onih 1.601 mladih kojih više nema i svih žrtava fašizma, svojim učenjem, radom i trudom, stanemo na put svim današnjim oblicima fašizma i zlih duhova prošlosti. Da krenemo naprijed", poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

Podsjećamo, na današnji dan 1945. godine glavni grad BiH oslobođen je od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Istog datuma 1992. godine počela je opsada našeg grada koja je trajala 1.425 dana. U opsadi je ubijeno više od 13.000 građana, od čega više od 5.000 civila, među kojima 1.600 djece.