BiH
0

Mladi SDUBiH: Vrata francuske ambasade ostala zatvorena

FENA
Mladi Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) su danas okupljajući se ispred Ambasade Republike Francuske još jednom iskazali nezadovoljstvo najavljenim zatvaranjem Haškog tribunala prije hapšenja ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Za razliku od OHR-a, Ambasade Crne Gore te Ambasade Velike Britanije čiji su predstavnici proteklih dana primili mlade članove SDUBiH, vrata Ambasade Francuske su u toku 35-minutnog protesta ostala zatvorena.

Predsjednik mladih SDUBiH Asmir Hodžić je ovakav stav francuske ambasade okarakterizirao kao nedovoljnu zainteresiranost za problem hapšenja ratnih zločinaca.

"Stanje u državi nam je, nažalost, takvo i oni koji bi trebali da poduzmu konkretne korake u hapšenju zločinaca to ne rade. Ali nas to neće zaustaviti da istrajemo u našim zahtjevima", kazao je za Fenu Hodžić.

On je najavio da će se protestna okupljanja nastaviti već sutra, 24. maja ispred njemačke ambasade a sljedeće sedmice isti skupovi bit će organizirani i ispred kineske i italijanske ambasade. Prvog juna predstavnike mladih SDUBiH primit će ambasador Republike Hrvatske Josip Vrbošić.