Reakcija
42

Mladi SDP-a: Kvislinška SDA i dalje veliča fašističkog kolaboracionistu Mustafu Busuladžića

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH reagirao je povodom posljednjeg saopćenja Asocijacije mladih SDA zbog, ističu, branjenja fašističkog kolaboracioniste Mustafe Busuladžića.

Naveli su da su citati Mustafe Busuladžića sasvim dovoljan i neoboriv argument koji govori o tome da niti jedna obrazovna institucija u bilo kojoj državi ne bi smjela nositi ime po osobi koja je izrekla mrziteljske stavove i gajila rasističke i diskriminatorske ideale.

"Nema tog principa ili uvjerenja kojim se može opravdati ideja da jedna škola dobije ime po takvom čovjeku, ljubitelju ustaštva i nacizma uopće, mrzitelju Jevreja, pa i žena. Fizičari Philip Lenard i Johannes Stark, kao i norveški pisac Knut Hamsun, su svi dobitnici Nobelove nagrade iz svoje oblasti. Također, zajedničko im je da niti jedan od njih nema školu, ulicu ili instituciju imenovanu prema njima. Razlog za to je, da upoznamo SDA-ove mlade nade, samo taj što su bili podržavatelji nacističkog režima i antisemiti koji su svojim govorenjem podržavali i poticali na činjenje genocida", naveli su u saopćenju.

Ističu da je sramotno da u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, čiji građani su također preživjeli genocid, isti oni koji se nazivaju zaštitnicima njihovih nacionalnih interesa, promoviraju ličnosti koje su veličale genocid.

"Sramotom smatramo također da predstavnici stranke koja je omogućila antidržavno pokretanje inicijative za ustanovljenje jedinstvenih nastavnih programa Republike Srpske i Srbije nema ni moralno, niti bilo kakvo drugo pravo držati predavanja na tu temu", saopćili su.

Napomenuli su da je SDA-ovim Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju u KS, predviđeno da "druga država može organizirati rad škole na teritoriji Kantona i može raditi po nastavnim planovima i programima koje su donijeli organi druge države u skladu s vlastitim propisima" i podsjetili da su zastupnici SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo još tada upozorili da bi to za posljedicu moglo imati da se u RS-u omogući osnivanje škola koje bi radile po nastavnim planovima i programima Srbije.

"Međutim, kao savremeni kvislinzi, danas u službi Republike Turske, zbog čijih interesa je ove odredba i ugrađena, SDA se oglušila na naša upozorenja i usvojila takvu antidržavnu odredbu. Na kraju, jedino je za očekivati da, vraćajući se Busuladžićevim korijenima, Asocijacija mladih SDA stane u odbranu HDZ-ovog prijedloga izbornog zakona. Ne bi nas iznenadilo i da preporučite usvajanje zakonske zabrane za kandidovanje žena na izborima ili njihovog imenovanja na javne funkcije, uz obrazloženje da se 'ne smijemo uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja, zahtijeva ista prava kao i muškarac'. Uz ovakav podmladak SDA, mladi SDP-a zaista ne moraju brinuti za svoju evropsku budućnost, u kojoj za takvu kvislinšku SDA, takve apologete fašizma i promotore rasističke spolne neravnopravnosti nema mjesta", naveli su, između ostalog, u saopćenju.