Traže objašnjenja
3k

Mladi SDA Sarajevo nezadovoljni dinamikom rekonstrukcije tramvajske pruge

B. R.
Protest Asocijacije mladih SDA Sarajevo (Foto: SDA)
Protest Asocijacije mladih SDA Sarajevo (Foto: SDA)
Asocijacija mladih SDA Sarajevo tvrdi da su probijeni rokovi za rekonstrukciju tramvajske pruge od Ilidže do Remize te su zbog toga javno iskazali nezadovoljstvo.

Kako su saopćili iz ove stranke, očekuju da će gradnja pruge trajati duže od planiranog. Smatraju da je riječ o značajnom problemu.

"To predstavlja značajan problem svim korisnicima javnog prijevoza, a najviše studentima i mladima kojima je javni prijevoz od esencijalnog značaja. Mladi nisu jedina kategorija kojima je zbog ovog neodgovornog odnosa pojedinaca iz vlasti svakodnevni život otežan. Pogođeni su penzioneri, porodilje, građani sa zdravstvenim poteškoćama, ali i svi ostali kojima je javni prijevoz neophodan", poručili su.

Mladi SDA u Sarajevu ocijenili su da će ispaštati i turisti te su istakli da se projektima poput rekonstrukcije tramvajske pruge treba pristupati, kako su naveli, ozbiljno i odgovorno.

"Način na koji se trenutna vlast odnosi prema ovako značajnom projektu je u najmanju ruku neozbiljan", dodaju.

Pozvali su kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štetu (SDP) da, kako su naglasili, obrazloži probijanje rokova rekonstrukcije te navede kada će javni prijevoz biti normaliziran.

Podsjećamo, resorni ministar je ranije istakao da je početak maja istaknut kao, kako je izjavio, interni rok za završetak rekonstrukcije pruge od Ilidže do Remize. Potcrtao je da se to nije desilo zbog nepredviđenih poteškoća tokom izvođenja radova. Najavio je da će rekonstrukcija pruge od Ilidže do Čengić Vile biti završena u augustu ove godine.

Rok za završetak ukupne rekonstrukcije, od Ilidže do Marijin-Dvora je sljedeća godina. Radovi, koji su počeli krajem augusta prošle godine, vrijedni 20 miliona eura finansiraju se kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).