Žele ih zadržati u BiH
65

Mladi ljekari iz USK po završetku studija moći će stažirati bez čekanja

M. N.
Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je inicijativu zastupnika Skupštine USK Agana Bunića kojom se omogućava mladim ljekarima da završe pripravnički staž bez višemjesečnog čekanja nakon završenih studija.

Traženo je i da se mladi ljekari odmah i zaposle te nakon stažiranja ostanu u toj ustanovi. Vlasti u USK smatraju kako bi ovo moglo zaustaviti odlazak mladih.

Kako je kazala ministrica zdravstva i socijalne politike Nermina Ćemalović, doktori medicine i stomatologije te magistri farmacije koji studiraju po Bolonjskom sistemu imaju u okviru zadnjeg semestra obavljanje pripravničkog staža.

"Dajemo podršku mladim ljekarima u zaposlenju i ranim specijalizacijama. Imamo odluku, ali postoje procedure kada je u pitanju zapošljavanje koje se moraju ispoštovati. Nedostaje ljekara u domovima zdravlja i u Velikoj Kladuši i Bihaću. Trebamo zadržati mladost našeg kantona", kazala je Ćemalović.

Prema posljednjim informacijama iz Ljekarske komore USK u proteklih 10 godina čak 70 doktora je napustilo Kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću. Bolnicu je napustio i veliki broj medicinskih radnika.

Nezadovoljni su malom platom, teškim uslovima rada i brojnim drugim problemima. Zbog toga je sve manje doktora specijalista, ali i medicinskog osoblja.