{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi koji su pobijedili rak: Nikad ne spuštaj glavu - ako se ne boriš, ne možeš ni pobijediti

11.2.2015. u 13:33
1.827
17
Mladi koji su pobijedili rak: Nikad ne spuštaj glavu - ako se ne boriš, ne možeš ni pobijediti
1.827
Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u periodu od 9. do 15. februara obilježava Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, a jedna od aktivnosti jeste i promocija zlatne vrpce koja simbolizira borbu protiv ove teške bolesti, a koju će danas u sarajevskom BBI centru promovisati mladi izliječeni od raka.
Grupa mladih ljudi koji su dobili bitku s rakom pod nazivom "mladice" na ovaj način žele upoznati javnost o dječijem raku i predrasudama koje vladaju o ovom oboljenju.

Stalna edukacija u cilju rušenja predrasuda o ovoj bolesti je neophodna, a najveći problem s kojim se u ovom udruženju susreću je upravo nerazumijevanje javnosti koja nije dovoljno upoznata sa dječijim rakom. U pitanju je, kako navode, oboljenje koje pogađa djecu u cijelom svijetu, i izlječivo je ukoliko se otkrije na vrijeme, te pravovremeno započnu terapije.

Godišnje u BiH oboli između 55 i 60 djece, a sva djeca iz BiH uzrasta do 18 godina se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu. Najčešće maligno oboljenje kod djece je leukemija i ona se uspješno liječi u do 80 posto slučajeva.

"To su sasvim normalna djeca koja mogu neometano učestvovati u aktivnostima i svakodnevnom životu. Usporeni su samo dok primaju kemoterapiju, a čim završe s njom, vraćaju se normalnom životu i svakodnevnici. Ipak, želimo zamoliti javnost da pruži podršku i razumije ovu djecu, jer je svaki vid podrške potreban. Oni dosta vremena provredu u bolnicama i povratak u sredinu zna biti veoma bolan, zato im je potrebno razumijevanje", kazala je za Klix.ba Jasna Vatreš, sekretarica udruženja Srce za djecu koja boluju od raka.

Nejra, Faruk i Fuad su hrabri lavoviNejra Musić je sa 15 godina oboljela od raka limfnih čvorova, a iza nje su već tri-četiri godine uspješnog liječenja. Kaže kako joj je to razdoblje života bilo posebno teško, no, na svu sreću, sada je iza nje. Nejra danas radi kao volonterka u bolnici sa djecom oboljelom od raka.

"Mislim da smo svi mi ovdje hrabri lavovi, a pomoću ovog udruženja i naših pozitivnih misli pobjeđujemo bolest. U toku liječenja sam se trudila da nikad psihički ne padnem, uvijek sam bila pozitivna i nastojala svoje kolegice u sobi oraspoložiti pjesmom i vicevima. Upravo su te moje pozitivne misli ono što me je najviše održalo, uz vjeru u Boga, porodicu i prijatelje", kaže Nejra.

Faruk Ljubović je u 15. godini obolio od maligne bolesti. Sad ima 18 i uspješnu borbu iza sebe, a danas je prvi put došao da upozna članove udruženja Srce za djecu koja boluju od raka jer, kako kaže, zna kako je njemu bilo i ima želju da pomogne drugim mladima koji prolaze kroz težak period.

"Nikad nisam spuštao glavu, uvijek sam bio pozitivan i nasmijan i to se svidjelo i ljekarima koji su rekli kako mi je to najviše pomoglo u borbi", kaže Faruk.

Fuad Halilović iz Zenice ima 19 godina, a još kao dječak, u devetoj godini je obolio od leukemije. Liječio se u Italiji, gdje je živio skoro dvije godine. Danas je zdrav i bogatiji za jedno životno iskustvo i lekciju.

"Ako se ne boriš, ne možeš ni pobijediti", poručuje Fuad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: