BiH
544

Mladi izliječeni od raka promoviraju "Zlatnu vrpcu"

FENA
Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" od 9. do 15. februara ove godine obilježava Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka.

Ova međunarodni dan, inače 15. februar, bit će obilježen pod sloganom "Manje boli kada su roditelji uz njih".

Sutra će mladi izliječeni od raka promovirati "zlatnu vrpcu", u BBI centru u Sarajevu od 11 do 17 sati.

Međunarodna organizacija roditelja djece oboljele od raka (CCI – Childhood Cancer International) i njihove članice promoviraju Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, 15. februar, nošenjem "zlatne vrpce" koja simbolizira borbu protiv dječijeg raka.

Cilj obilježavanja ovog dana je informiranje javnosti o raku kod djece, upoznavanje sa ranim simptomima radi lakšeg prepoznavanja bolesti u djetinjstvu, jer zakašnjelo uspostavljanje dijagnoze smanjuje stopu preživljavanja.

Statistike pokazuju da u FBiH godišnje oboli u prosjeku 50 do 60 mališana iz svih krajeva Federacije, koji se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero.

Od desetero oboljele djece, danas se izliječi oko sedam, za razliku od statistike od prije 50 godina kada je samo troje od desetero djece bilo izliječeno.

Ove godine obilježavanje 15. februara je fokusirano na izjednačavanje standarda liječenja djece oboljele od malignih oboljenja sa standardima Evropske unije, saopćeno je iz Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“.