BiH
39

Mali superheroji oboljeli od raka obradovani paketićima i čekom

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici kompanija Violeta i DM posjetili su danas djecu koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu i obradovali ih prigodnim paketima.

Paketi "superheroji" sadrže sve ono što je potrebno djetetu na bolničkom liječenju.

Također uručen je i ček od 7.000 KM za roditeljsku kuću u blizini Pedijatrijske klinike, a izgradnja tog objekta je u toku.

Roditeljska kuća namijenjena je roditeljima djece oboljele od malignih oboljenja u vrijeme njihovog liječenja. Taj objekt je od izuzetne važnosti za oboljelu djecu jer stručnjaci ističu da na procent izlječenja značajno utječe blizina roditelja i/li bliskih srodnika oboljele djece.

Današnja donacija organizirana je u okviru (15. februara) Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, a ove godine obilježava se pod motom "Manje boli kad su roditelji uz njih".

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" taj dan obilježava raznovrsnim sadržajima od 9. do 15. februara, a namjera je informirati javnost o raku kod djece, ranim simptomima radi lakšeg prepoznavanja bolesti jer zakašnjelo uspostavljanje dijagnoze smanjuje stopu preživljavanja.

Statistika pokazuje da u FBiH godišnje oboli 50 do 60 mališana, a procent izlječenja je mnogo više nego je to bilo ranije. Oboljeli mališani se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero.

Međunarodna organizacija roditelja djece oboljele od raka (CCI) i njihovi članovi Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka promoviraju nošenjem zlatne vrpce, koja simbolizira borbu protiv raka kod djece.