Ekološka akcija
86

Mladi iz Počitelja sa talijanskim prijateljima čistili i uređivali ovaj turistički dragulj

Piše: R. D.
Nevladina organizacija EcoFutura iz Počitelja, u sklopu volonterskog kampa "I care for" organizirala je akciju čišćenja ovog našeg turističkog bisera, uređenje tzv. počiteljske rive te inicirala niz akcija kako bi Počitelj zasjao u ljepšem i pozitivnijem svjetlu.

Muamer Zukanović, PR menadžer EcoFuture, govorio nam je o projektu "I care for Počitelj" koji se radi u saradnji sa Adriatic GreenNet - onlus.

"Danas čistimo Počitelj, uređujemo ovaj grad, da konstatiramo da on nije sam. Saradnja sa našim talijanskim prijateljima traje već nekoliko godina i oni nam svesrdno pomažu da ljepota Počitelja dođe do izražaja", kaže nam Zukanović, aludirajući na neke počiteljske nedorečenosti.

EcoFutura je nova, mlada organizacija, osnovana prije manje od godine dana, a cilj joj je unaprijediti lokalnu sredinu sve kroz zaštitu okoliša i očuvanje kulturno-historijskog bogatstva jednog od najljepših bh. starih gradova. Posebno su ponosni na aktivnosti tokom ovogodišnje Trešnjeve nedjelje.

"Kad bi se svi potrudili, naš veliki cilj uvrštavanje Počitelja u UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine bio bi realnost. Naravno, trebalo bi se potruditi pa potencirati one pozitivne stvari koje Počitelj ima, a sanirati one negativnosti, negativne priče koje se svako malo ponavljaju. To je nešto na čemu svi mi trebamo raditi, bez obzira na to dali ovdje živimo, da li u grad svratimo kao turisti ili smo porijeklom iz Počitelja, pa se ljeti vratimo na svoje korijene", zaključuje Zukanović.

Potrebna veća uključenost građana

Zukanović, kao i ostali učesnici akcije iskazivali su žal što se više građana nije uključilo te pomoglo u sređivanju prostora između magistralnog puta i rijeke Neretve.

Jedna od onih koja svake godine sa prijateljima iz Italije radi na ovakvim akcijama uređivanja Počitelja je akademska slikarka Šemsa Gavrankapetanović, čiji su korijeni iz ovog hercegovačkog mjesta, a aktuelna adresa beogradska.

"Zahvalna sam prijateljima iz Italije što se toga sjete i što imaju taj nivo upornosti i strpljenja i pored nezainteresovanosti Počiteljaca ipak istrajavaju", kaže nam Šemsa, navodeći da Počitelj za upis u UNESC-ovu listu ima spomenike i kulturno naslijeđe, samo treba ono najteže, pokrenuti ljude i da prije sveg počiste svoj grad, da ga dodatno ne ruiniraju.

U planu i kamp naredne godine

"Treba izgraditi svijest da bi ljudima mnogo bolje bilo da naprave nešto malo akcije, da urede mjesto u kojem stanuju, to bi naravno doprinijelo turizmu od kojeg većina živi", kaže nam slikarka Gavrankapetanović.

Slavica Mendelski članica je Adriatic GreenNeta, međunarodne mreže nevladinih organizacija sa sjedištem u Italiji, koja ima članove u nekoliko zemalja regije.

"Zajedno sa UNESCO klubom iz Udina u Italiji organiziramo od 2011. godine volonterske kampove, te godine smo prvi put bili u Počitelju. Ovo nam je deveti kamp jer smo jedne ili dvije godine organizirali dva. Čišćenje šetnice pokraj Neretve dio je kampa, sretni smo da možemo na neki način pomoći ovom prelijepom mjestu. Želja nam je naravno i naredne godine organizirati kamp te se nadamo da će odaziv lokalnog stanovništva biti bolji nego sada", kazala nam je Mendelski.