BiH
97

Mladi Crvenog križa se na Ilidži takmičili u pružanju prve pomoći

Klix.ba
(Foto: Crveni križ FBiH)
U organizaciji Crvenog križa FBiH održano je danas 17. po redu takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći uz realističan prikaz povreda, stanja i oboljenja.

Takmičenje je održano na Burch Univerzitetu na Ilidži, a učestvovalo je šest ekipa podmlatka i osam ekipa omladine, koji su pobjednici na prethodno održanim kantonalnim takmičenjima.

Devet šminkera su našminkali povrede na 11 markiranata/glumaca koji su imitirali stanja povrijeđenih, a sadržaj i postupak rada ekipa ocjenjivala je komisija sastavljena od 27 sudija.

Prvo mjesto je osvojila "Četvrta gimnazija" Ilidža, te podmladak "Deveta osnovna škola" Ilidža. Drugo mjesto je osvojio tim mladih "Telemark" CK općine Banovići, te "Prva OŠ Bugojno". Treće mjesto je osvojila "Gimnazija Bugojno", te podmladak "OŠ Banovići".

Glavni sudija i sudije na poligonima su proglasili najuspješnije glumce koji su na najorginalniji način prikazali povrede. U kategoriji najbolji markirant pobjedili su Redžo Poljić i Aida Kapetanović, a u kategoriji najbolji šminker/ica Esma Botulja i Adis Šahinović.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice, a ekipama koje su zauzele prvo, drugo i treće mjesto u obje kategorije su uručene diplome, pehari i medalje. Tri prvoplasirane ekipe omladine i tri prvoplasirane ekipe podmlatka će uzeti učešće na Državnom takmičenju ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći.