Projekt Evropske unije
0

Mladi Čelinčani kafiće zamijenili učenjem i radom

Sarajevo-x.com
Omladinski centar "Zdravo da ste" iz Čelinca povodom završetka projekta Evropske unije "Prevencija maloljetničkog prestupništva na lokalnom nivou" organizovao je završnu prezentaciju svojih aktivnosti.

Centar je otvoren u avgustu prošle godine i u periodu od 10 mjeseci mnogi mladi Čelinčani su prepoznali svoje potrebe i sklonosti uključujući se u mnoge radioničke aktivnosti. Projekcije filmova, te brojne kreativne, rekreativne, sportske i edukativne aktivnosti koje su se ovdje svakodnevno odvijale imale su veliki značaj kako za razvoj pojedinaca tako i za razvoj lokalne zajednice i društva u cjelini.

Do otvaranja Omladinskog centra, ulice i kafići su bili jedino mjesto gdje su mladi mogli provoditi svoje slobodno vrijeme za razliku od Čelinca danas. Danas učesnici radioničkih aktivnosti jasno pokazuju koliko je ovakav centar nedostajao ovoj maloj zajednici pružajući djeci i mladima prije svega neformalno obrazovanje, a zatim i mnoštvo kulturnih sadržaja, te mjesto za druženje i kreativno izražavanje.

To se najbolje moglo vidjeti na manifestaciji koja je održana u subotu navečer gdje su djeca i mladi u najboljem svjetlu predstavili rezultate svog angažmana u Omladinskom centru.

Nakon svečanog otvaranja izložbe polaznika likovne radionice, uslijedila je dodjela diploma iz latinskog i engleskog jezika, te nastupi najmlađih polaznika dramske sekcije. Na kraju, 150 prisutnih koji su bili oduševljeni svojim mladim sugrađanima su aplauzima nagradili izvrsne nastupe polaznika kursa gitare i break-dancea.