Važna i snažna poruka
162

Mladi Beograđani poručili iz Tuzle: "Premladi da se sjećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo"

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Na obilježavanje godišnjice masakra počinjenog na Kapiji u Tuzli danas je došla i grupa mladih iz Beograda. Tom prilikom su poslali izuzetno važnu i snažnu poruku, a to je da su premladi da se sjećaju, ali odlučni da nikada ne zaborave.
Članovi Inicijative za ljudska prava iz Beograda danas su se okupili u Tuzli kako bi odali počast 71 žrtvi masakra počinjenog 25. maja 1995. godine u centru grada. Grupa tih mladih potvrđuje da se na Kapiji dogodio zločin, za razliku od tamošnjih retrogradnih politika koje to negiraju.

"Krucijalno je da mladi ukazuju na zločin koji je počinjen na Kapiji jer mi kao takvi jesmo budućnost cijelog regiona. Nažalost, nismo dovoljno informisani o stvarima koje su se dešavale prije nego što smo rođeni. Upravo zato smo tu da prenesemo poruku šta se u Tuzli desilo 25. maja 1995. te da sve one mlade koji ne znaju o tome jer nemaju gdje saznati, edukujemo o zločinu i da svi zajedno odamo počast žrtvama", navodi Nevena Arodinac iz Inicijative za ljudska prava iz Beograda.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ona ističe da programi inicijative koji su dosad realizirani pokazuju da postoje mladi koji se žele educirati o svim relevantnim činjenicama koje se odnose na agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

"Mladi žele saznati alternative narative koji odstupaju od toga što nam vladajuće strukture prenose", dodala je ona.

Komemorativno obilježavanje 25. maja, Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata danas je upriličeno u Tuzli.

Prije 29 godina granata ispaljena sa srpskih položaja sa planine Ozren, po naredbi Novaka Đukića usmrtila je 71 mladu osobu, a njih više od 200 je ranila.

Iako je pravosnažno osuđen, Đukić se ne nalazi na izdržavanju kazne, već se slobodno kreće ulicama Beograda. Srbija iako ima tu mogućnost, na izdržavanje kazne ga nije uputila.