BiH
0

Mladen Ždrale osumnjičen za pet ubistava

FENA
Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu ( SIPA) uhapsili su sinoć na širem području Sarajeva osobu s inicijalima M.Ž. (1981.) zbog sumnje na organizovani kriminal i učešce u ubistvu nekoliko osoba u sarajevskom naselju Vraca, kazao je danas novinarima direktor SIPA-e Goran Zubac.

"Nad uhapšenim se trenutno vrši kriminalistička obrada nakon čega će biti predat na postupanje u Tužilaštvu BiH", potvrdio je Zubac.

M.Ž. je uhapšen u okviru aktivnosti na predmetima kodnih naziva "Lutka" i "Jahorina", a ovo hapšenje dio je aktivnosti koje SIPA provodi s drugim policijskim agencijama u BiH radi rješavanja krivičnih dijela počinjenih na području Kantona Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Nezvanično, uhapšen je Mladen Ždrale Pata, osumnjičen za pet ubistava. Postoje sumnje da je Ždrale ubio bračni par Mikicu i Željka Todorovića na Palama 2004., kao i da je izvršio trostruko ubistvo u restoranu "Dva bora" na Vracama u Sarajevu 2005.

Mladen Ždrale je bivši policajac u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Iz policije je izbačen zbog bliskosti s Đorđem Ždralom, kojem je jedno vrijeme Mladen bio vozač i pratilac.

Đorđe Ždrale je 2010. godine osuđen na Sudu BiH na 20 godina zatvora zbog ubistva nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u junu 2000. godine u Bijeljini.

Đorđe Ždrale je bio vođa jedne od kriminalnih grupa u Istočnom Sarajevu, čiji se pripadnici terete za više ubistava.

Zubac je posebno istaknuo da akcija "Lutka" nije zaustavljena te da će biti nastavljeno provođene operativnih aktivnosti ove akcije, a sve do tada dok se ne utvrde svi dokazi i činjenice te dok se pred lice pravde ne privedu sve osobe izvšioci najtežih krivičnih djela i onih koji su im pružili podršku.

"Budite sigurni da će sve to biti urađeno na profesionalan i studiozan način", zaključio je Zubac izražavajući nadu da će rezultata nakon ove akcije sigurno biti.