|

Mladen Ivanić: Beograd želi stabilnu i dejtonsku BiH

Mladen Ivanić: Beograd želi stabilnu i dejtonsku BiH
0
A
Anadolija
24.12.2014. u 16:40
22
komentara
0

dijeljenja
Mladen Ivanić: Beograd želi stabilnu i dejtonsku BiH Mladen Ivanić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas, nakon susreta sa zvaničnicima u Beogradu, da BiH i Srbija dijele slične poglede i da je evropski put prioritet dvije države.
Ivanić je u obraćanju novinarima u Ambasadi BiH u Beogradu saopštio da je donio odluku i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića pozvao da dođe u zvaničnu posjetu Sarajevu, koja bi se mogla dogoditi za par mjeseci.

Sa predsjednikom Srbije Nikolićem kao i premijerom Aleksandrom Vučićem, Ivanić je razgovarao o regionalnim projektima. Kako je naglasio, brza pruga Sarajevo - Beograd je zajednički interes koji bi omogućio ozbiljnije povezivanje dva glavna grada i jednim dijelom Republike Srpske.

Podvukao je da postoji obostrani interes dvije zemlje na realizaciji ozbiljnijih regionalnih projekata, kojih, kako je ocijenio, ranije nije bilo dovoljno.

"Sa regionalnim projektima zajednički možemo ostvariti veću korist, kada govorimo o podršci Brisela. Zajednički interes nam je stabilan region, evropski put, a zajednički problem i briga razvoj ekonomije. Apsolutno nije bilo nekih neslaganja i to je bila dominantna tema i sa Nikolićem i Vučićem", rekao je na konferenciji za novinare predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o odnosima Sarajeva i Beograda on je izrazio očekivanje da će doći do poboljšanja odnosa i ocijenio da, kako je rekao, neće doći do promjene politike Beograda jer je korektna.

"U novom sazivu Predsjedništva (BiH) će to biti prihvaćeno sa više iskrenosti nego što je to bilo ranije i vjerujem da će se stvoriti uslovi za to. Tim prije što je poruka Beogada jasna - mi hoćemo stabilnu BiH, u kojoj je naravno Republika Srpska koju Beograd voli", istakao je Ivanić ponovivši da Beograd hoće stabilnu i dejtonsku BiH.

Za posjetu Patrijrhu SPC-a je rekao da je ona više bila lične prirode i odnosila se na brigu o kulturi i entitetu srpskog naroda nu BiH.

Upitan da li očekuje  da se Beograd u svjetlu novonastalih okolnosti preciznije odredi "on ili Dodik", Ivanić je odgovorio da to ne očekuje "jer nije na Beogradu da vodi unutrašnju bitku u Republici Srpskoj“.

Ukazao je da Milorad Dodik nije jedini i isključivi moćni čovjek u RS-u i da postoje i drugi ljudi.

"Beograd sigurno neće biti neki sudija, imat će jedan stav koji je potpuno normalan. Uvažavaće oni i gospodina Dodika ali je evidentno, to je pokazala i današnja posjeta, da će uvažavati i mene", poručio je Ivanić i dodao da je to fer.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić boravio je u prvoj radnoj posjeti Republici Srbiji nakon jučer održane prve sjednice Predsjedništva BiH u sazivu 2014.-2018.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...