Nova pravila
309

Mlade nastavnike desetke neće odvesti u školske klupe, vlasti u KS mijenjaju politiku zapošljavanja

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mladi koji su tek završili fakultete sa visokim prosjekom, prema novom Pravilniku Vlade Kantona Sarajevo, nemaju nikakvu prednost pri zapošljavanju na pozicijama nastavnika, učitelja ili vaspitača u ovom kantonu. Bodovanjem kandidata koji imaju duži radni staž ili su napisali udžbenik, nadležni, kako kažu, žele ukinuti svaku mogućnost korupcije i zapošljavanja na osnovu stranačkih ili rodbinskih veza.

Naime, prema novom Pravilniku u KS, ukinuto je bodovanje kandidata po osnovu prosjeka ocjena na fakultetima, a uvedeno je bodovanje autorstva i koautorstva udžbenika te povećan broj bodova koji se dobivaju po osnovu radnog staža.

U razgovoru za Klix.ba, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović ističe kako je prosjek ocjena uvijek bio osporavan.

"Oni s nastavničkih fakulteta iz Sarajeva uvijek govore kako se ne mogu porediti s onima iz Mostara. U našoj državi nije urađena kontrola kvaliteta obrazovnih ustanova na osnovu koje bismo mi mogli reći kako je devetka sa Univerziteta u Travniku ista kao devetka sa Univerziteta u Sarajevu", kaže Kazazović.

Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

On dalje naglašava kako je Pravilnik iz 2013. godine, koji je još na snazi, ostavio veliki prostor za subjektivno ocjenjivanje kandidata prilikom zapošljavanja.

"Da nije bilo subjektivne procjene, kandidati koji su tek završili fakultete, po nekoj logici, nikad ne bi imali prednost u odnosu na nekog drugog kandidata. Imali smo milion inspekcijskih nalaza i pritisaka da se to promijeni. Na račun te subjektivne procjene, s obzirom na mentalitet u kojem živimo, mogli su se favorizirati kandidati. Opredijeliti se za jednog kandidata moglo se iz više razloga. Ne mora vam samo biti rođak, prijatelj ili stranački kolega, može tu i novac igrati ulogu. Novi Pravilnik će spriječiti svaku mogućnost korupcije", smatra Kazazović.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro priča nam kako je veliki problem što u KS nema dovoljno radnih mjesta te što nastavnički kadrovi iz cijele BiH dolaze u Sarajevo tražiti posao zbog sigurnosti i veće plaće.

"Vidjeli smo da nam sa desetkama dolaze studenti sa kojekakvih privatnih fakulteta iz Kiseljaka, Travnika, Brčkog i svih dijelova BiH. Studenti u Sarajevu ne mogu baš tako lako dobiti najvišu ocjenu. Zbog toga je u potpunosti izbačeno bodovanje prosjeka. Proteklih godina pojedini kandidati su dovedeni za ruku u školu da rade pripravnički. Kad tu nije bilo radnog mjesta, vodili su ih u druge škole po nekoj političkoj i drugoj direktivi i podobnosti. Mladi koji završavaju fakultete trebaju biti svjesni da ne mogu dobiti posao jer je armija prosvjetnih radnika na birou zbog toga što su se godinama masovno zapošljavali stranački podobni kandidati. Bilo je tu i stručnih, ali uglavnom su dolazili po preporukama, telefonskim pozivima ministara te predstavnika političkih partija na svim nivoima vlasti i slično", rekao nam je Sivro.

Saudin Sivro (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saudin Sivro (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Mladim učiteljima i nastavnicima koji su tek završili fakultete sa visokim prosjekom nije jednostavno da budu i autori ili koautori udžbenika. Mali broj njih koji su uspjeli napisati ili učestvovati u pisanju knjige uz pomoć profesora, možda će uz radni staž moći potražiti svoje mjesto u sarajevskim školskim ustanovama.

"To nije nikakva prepreka. Mladi ne trebaju čekati da im neko da posao, već ga trebaju tražiti. Moraju se aktivirati na izborima i izboriti vlast koja će im omogućiti ono što im treba. Svi oni koji ispijaju kafe, komentarišu po društvenim mrežama i krive bilo koga, sutra trebaju izaći pred Kanton i Vladu FBiH te tražiti primjenu Zakona o volontiranju koji će se računati kao radni staž. To je najbolja prilika da mladi zarade nekoliko stotina maraka, volontiraju, uče, steču iskustvo, pomažu…", istaknuo je Sivro.

Merim Serdarević (Foto: Facebook)
Merim Serdarević (Foto: Facebook)

Studenti u KS smatraju kako bodovanje na osnovu prosjeka ne treba imati presudan značaj, ali kako mora imati svoje mjesto u skali kriterija koji služe prilikom prijema zaposlenika u osnovne i srednje škole u KS.

"Nažalost, nije ni ocjena mjerilo znanja, ali u pravilu jeste. Vjerujem da Vlada ima najbolje namjere da našim mališanima osigura najbolje obrazovanje, ali tu treba naći neku mjeru da ne budu diskriminirani ljudi koji su tek završili fakultete i koji nisu bili u prilici raditi ili napisati jednu knjigu", kazao nam je Merim Serdarević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerzitete u Sarajevu.

I tako, dok se nadležni bore sa korupcijom i višegodišnjim zapošljavanjem sinova direktora, stranačkih kolega, rodbine i prijatelja u školama u KS, oni koji su desetke prikupljali sa željom da obrazuju buduće generacije, po završetku fakulteta svoj put će prije pronaći na birou za zapošljavanje ili van BiH, nego među školskim klupama.