Biser turizma
671

Mještani tijelima blokirali put kako bi spriječili gradnju hidroelektrana na Krušćici kod Viteza

Piše: E. M.
Protest mještana MZ Krušćica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Protest mještana MZ Krušćica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nekoliko stotina mještana Mjesne zajednice Krušćica u općini Vitez blokiralo je put mašinama koje su na rijeci Krušćici trebale započeti radove na izgradnji dvije mini hidroelektrane.

Ovo nije prvi protest mještana Krušćice zbog izgradnje mini hidroelektrana na biseru turizma na ovom području koje svake godine zbog svoje netaknute prirode privuče veliki broj turista. Jutros je na mjesto izgradnje hidroelektrane stigao manji bager koji je intervencijom mještana spriječen u obavljanju posla.

Mještanin Haris Hurem je u razgovoru za Klix.ba istakao kako put nije blokiran za mještane i turiste, već samo za mašine Higracona koji treba vršiti radove.

"Jutros je na mjesto izvođenja radova došao manji bager, a za veoma kratko vrijeme okupilo se blizu 80 mještana koji su zaustavili njegov rad. Nedugo nakon toga došao je i šleper koji su mještani vratili nazad", kazao je Hurem.

Protiv izgradnje hidroelektrana su svi mještani MZ Krušćica koji su odlučni da se bore za svoje prirodno bogatstvo.

"Štete koje mogu nastati izgradnjom mini hidroelektrana su neprocjenjive za nas mještane jer je rijeka Krušćica bila generator razvijanja turizma, a uništavanjem čitavog ambijenta izgubit ćemo priliku za razvoj turizma. Iako su nam govorili da do toga neće doći, da s hidroelektranama dolazi tek početak turizma, primjeri su nam pokazatelj šta će se dogoditi", dodao je Hurem.

Mještani su najavili kako će na istom mjestu ostati i u narednom periodu, dodajući da će napraviti šatorsko naselje ili dovući kontejnere u kojim će boraviti 24 sata i mjesto držati pod kontrolom.