Znak upozorenja
68

Mještani Šićkog Broda kod Tuzle svijećama osvjetljavaju dio magistralne ceste

Piše: A. K.
(Foto: Facebook)
Zbog sve većeg broja saobraćajnih nesreća koje su, nažalost postale skoro pa svakodnevnica na dijelu magistralne ceste, na zapadnom ulazu u Tuzlu, u neposrednoj blizini petlje Šićki Brod, mještani istoimenog naselja odlučili su se na korak koji dosad nije viđen u našoj zemlji.

Naime, na ostrvu koje razdvaja kolovozne trake koje su u noćnim satima u potpunom mraku, mještani pale svijeće kao znak upozorenja za vozače.

Pojašnjenja radi, prilikom izgradnje petlje Šićki Brod i dijela saobraćajnica koje vode prema centru Tuzle stubovi ulične rasvjete su uklonjeni, zbog čega je dio spomenutih saobraćajnica, kao i obližnje autobusko stajalište u večernjim satima u mraku.

Također, usljed saobraćajnih nesreća koje su se dešavale na ovom dijelu, uništeni su i saobraćajni znaci, što je predstavljalo veliku opasnost po ljudske živote.

Kako bi se riješio ovaj problem upućena je inicijativa Gradskom vijeću Tuzle koje je naložilo izlazak stručne osobe na teren, a mještani Šićkog Broda uputili su i zahtjev Direkciji cesta Federacije BiH.

S obzirom da problem koji ugrožava ljudske živote nije bio riješen, mještani su se odlučili na nesvakidašnji korak, odnosno postavljanje svijeća i malih svjetiljki na ostrvu koje razdvaja kolovozne trake.

"U jednoj sedmici, u razmaku od po dva dana tri automobila su udarila u zaštitnu ogradu. Treći vozač je na prijedlog mog brata kupio tri svijeće i postavio, te je tako sve krenulo. Kako postavljamo ove svijeće saobraćajne nesreće se ne dešavaju na ovom dijelu", kazao je za Klix.ba mještanin Šićkog Broda Senad Isaković.

Nakon neobičnog poteza mještana, Isaković ističe da su pripadnici jedne firme došli i postavili saobraćajni znak, koji je, navodi on, nakon 20 minuta vjetar ponovo oborio.

"Sada se čeka nečija dobra volja da se riješi ovaj problem. Mi ćemo i u narednim noćima postavljati svijeće i male svjetiljke, a zanimljivo je da nam je sinoć neko jednu i ukrao", naglasio je Isaković.