Katastrofalno stanje
347

Mještani rijeku Spreču pretvorili u deponiju punu plastičnih flaša, kanistera i kesa

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Na području Tuzlanskog kantona (TK) na desetine je divljih deponija smeća koje ugrožavaju i zdravlje građana. Ovaj ekološki problem izražen je i u Živinicama, tačnije u slivu rijeke Spreče gdje je uslijed nesavjesnog odlaganja komunalnog otpada stvorena jedna u nizu divljih deponija.

Spreča, nekadašnja ljepotica izuzetno bogata ribom, iz godine u godinu sve je zatrpanija komunalnim otpadom. Trenutno stanje je katastrofalno, a mještani svoje neprimjerene postupke opravdavaju neregulisanim odvozom smeća iz domaćinstava.

Nekoliko apela u cilju rješavanja dugogodišnjeg problema nadležnima su upućivali i članovi živiničkog Sportskog ribolovnog društva Mrena, ali kako su nam kazali, nikakvi pomaci do danas nisu napravljeni.

"Mi smo u augustu organizovali potpisivanje peticije zbog problema u Spreči i Oskovi, slali smo dopise na razne adrese, ali se ništa ne rješava", rekao je za Klix.ba Mido Ferhatbegović, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Mrena.

Sve više komunalnog otpada

Sve je više komunalnog otpada, a ogromne količine smeća već su počele praviti branu.

"Trenutno stanje je posljedica dugogodišnjeg problema koji je prisutan na ovom području i prevršilo je svaku mjeru. Ribari na terenu vide da je situacije sve teža, a problem zagađenja na području Živinica ove godine je dodatno usložnjen zbog neadekvatnog odvoza smeća iz domaćinstava. Naime, deponija u Gornjoj Višći je zatvorena, odvoz smeća otežan, pa je lokalno stanovništvo na neki način prisiljeno da otpad istresa u korita rijeka", tvrdi Ferhatbegović.

Dio rijeke Spreče koji prolazi kroz Živinice danas je zatrpan plastičnim flašama, kanisterima, vrećicama, kartonskim kutijama…

"Posebno je riječ o plastici, a znamo da za njenu razgradnju treba duži vremenski period. Biljni i životinjski svijet na ovom području je veoma ugrožen. Ribe je nekada bilo, a sada se vodi i ne može prići", nastavlja Ferhatbegović.

Iz Centra za ekologiju i energiju (CEE) iz Tuzle za naš portal su kazali da je problem zagađenja vodotoka krutim otpadom uzrokovan nepostojanjem redovnog odvoza otpada u slivnom području Spreče, inače rijeke koja je jedna od pritoka akumulacije Modrac.

"Prije dvije godine smo radili analizu koliko je organizovan redovni odvoz otpada u slivu jezera Modrac te je ustanovljeno da na području Kalesije, Živinica, Banovića, Kladnja, Lukavca i Tuzle taj procenat iznosi 42 posto. Dakle, onih 58 posto otpad individualno odlaže te u slučaju povećanja oborina, odnosno povećane vode u vodotocima otpad dolazi do Spreče", kaže direktorica CEE-a Džemila Agić.

Posljedice po zdravlje građana

Ona upozorava da neadekvatno odlaganje otpada koje na kraju dovodi do nastanka divljih deponija u slivovima rijeka, sa sobom nosi brojne posljedice koje se u konačnici odražavaju i na samo zdravlje građana.

"Sama posljedica je svakako zagađenje rijeke, jezera, ali i stvaranje smetnji u radu fabrike vode koji imamo na ovom području. Mi vidimo samo kruti otpad, ali s njim dolaze i opasne materije koje su tečne i koje ne vidimo. To se razlaže, pada na dno i odlazi u vode i mulj. To može uticati negativno na živi svijet u rijeci i jezeru, ali i na kvalitet vode koju pijemo iz jezera", potcrtava Agić.

Sada je najlakše očistiti deponiju koja se stvorila na području Spreče, ali direktorica CEE-a navodi da je problem divljih deponija potrebno sistemski rješavati.

"Prije svega potrebno je napraviti redovan odvoz otpada za sve građane u slivu. Kalesija i Živinice moraju ozbiljno pristupiti rješavanju ovog problema. Na drugom mjestu je inspekcijski nadzor koji ne možemo raditi prije nego što ljudima ponudimo redovan odvoz otpada. Svako je obavezan da se priključi na uredovan odvoz otpada i da ga plaća, a oni koji to onda budu odlagali ilegalno kažnjavati kako to zakon nalaže", smatra Agić.

Inspekcija na deponiji

S druge strane, načelnik Živinica Samir Kamenjaković za Klix.ba je kazao da su spomenutu deponiju već obišli predstavnici inspekcije i eko policije koji su se uvjerili u stanje na terenu.

"Mi smo obavijestili i nadležno komunalno preduzeće tako da ćemo poduzeti sve mjere kada je u pitanju čišćenje tog dijela", istakao je Kamenjaković, naglasivši da su u proteklom periodu očišćene dvije nelegalne deponije koje su se nalazile na prostoru Živinica, a uskoro se očekuje čišćenje još tri.

On tvrdi i da je na području ove općine regulisan problem redovnog odvoza smeća iz domaćinstava.

"Mi imamo problem rješavanja deponija u globalnom smislu, ali kada je u pitanju redovan odvoz smeća iz domaćinstava, komunalno preduzeće i još dva operatera redovno ga odvoze na deponiju Crni vrh. Problem je i ovdje postojao do početka godine, ali je on riješen. Mi sada apelima i obilaskom građana pokušavamo podići svijest o potpisivanju ugovora s jednom od kuća za odvoz smeća iz njihovih domaćinstava", tvrdi Kamenjaković.

A dok divlja deponija u rijeci Spreči konačno ne bude očišćena, ovu nekadašnju ljepoticu nažalost ćemo morati gledati u katastrofalnom izdanju za koje krivicu snose, kako nesavjesni građani, tako i nadležni koji su zasigurno mnogo prije trebali pristupiti rješavanju ovog ekološkog problema.