BiH
352

Mještani naselja Šije mole za pomoć: Potrebne su lopate, dezinfekciona sredstva, čizme...

Klix.ba
Mještani naselja Šije koje pripada općini Tešanj, a nalazi se na putu M-17 između Maglaja i Doboja, također je pogođeno poplavama, a sada su se pojavila i klizišta. Mještani ovog naselja pomažu jedni drugima, no nemaju dovoljno sredstava i mole za pomoć.

"Nama treba lopata, aparat za pranje, čizama, maski za lice, sredstava za dezinfekciju, rukavica, vatrogasnih pumpi i sl. Ovdje svi pomažu jedni drugima, ali nam ponestaje osnovnih alata potrebnih za čišćenje. Uz veliku zahvalu na svemu što stiže za sve gradove i mjesta u okruženju, apelujem na vas da pokušate organizovano skupiti ovo što nam je potrebno kako bismo imali kakve takve šanse da očistimo i spriječimo širenje bolesti koje se pojavljuju nakon poplava, te da to dostavite direktno ljudima koji čiste svoje domove i koji su preko noći ostali bez svega. Za hranu i vodu se već nekako snalazimo, to više nije osnovni problem", navela je mještanka Aldijana Alić u svom apelu.

Na području ove mjesne zajednice poplavljeno je 60 objekata. Ljudi su iseljeni iz svojih kuća. Sada se pojavljuju velika klizišta i odroni, a mještani ulažu nadljudske napore radeći s improviziranom opremom starom 30 godina.

"Nama ne treba ništa do sredstava za rad kako bismo očistili svoju mjesnu zajednicu i pokrenuli dalje", apeluje Aldijana.

Ukoliko možete pomoći obratite se Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Tešanj.