BiH
39

Mještani naselja Osjek sa strepnjom gledaju u nebo: Samo da ne bude novih padavina

Piše: E. S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mještani naselja Osjek se još nisu oporavili od poplava koje su ih zadesile prošle godine, a opet se suočavaju sa istim problemima. Kako kažu, u ovom naselju je poplavljeno tridesetak kuća.

Stoje na ulici i posmatraju jezero koje se formiralo oko kuća. Prizemni spratovi i garaže su pod vodom. Mole Boga da ne bude novih padavina.

Almir Šećerbegović je iz Srebrenice, a u Osjeku živi 12 godina. S poplavama se bori svake godine.

"Voda je noćas počela naglo nadolaziti, a oko tri sata je već bilo poplavljeno. Na prvom spratu je visina vode oko pola metra, a bez ribarskih čizama se ne može prići kući", ispričao nam je Almir koji ima dvoje djece od godinu i tri godine. Izašao im je kupiti hranu jer, kako nam je rekao, niko od općinskih službenika ih nije posjetio.

"Niko nam iz Općine, kada smo kupovali zemlju, nije rekao da ovo područje plavi. Načelnik Memić nam je rekao da zatrpamo prve spratove. To nema smisla jer sam svoj život ovdje uložio", kazao nam je Šećerbegović.

Dodaje da je mislio da je konačno našao mir, ali da će se očigledno sa novinarima viđati svake godine zbog istog problema. Mještani ovog naselja misle da je najveći problem izazvala izgradnja autoputa, zbog čega su začepljene cijevi, a voda nema svoj prirodni tok.

Ispred kuće zatekli smo i Hajrudina Čavkušića. Voda još uvijek nije ušla u stan i nada se da neće, ali strah postoji zbog iskustva sa majskim poplavama, kada je voda dostizala i do drugog sprata.

"Jedino rješenje je izgradnja korita na rijeci Bosni skroz do Reljeva. Ako se to ne uradi borit ćemo se uvijek ovako", kazao je Čavkušić.

Mještani Osjeka, kao i drugih ilidžanskih naselja su u pripravnosti, a kažu da voda tek počne nadolaziti kada kiša prestane.