Oko 20 povrijeđenih
312

Mještani Kruščice nakon sukoba s policijom: Žene su udarali i unosili u policijske kombije

Piše: E. M.
Povrede na tijelu žene nakon privođenja (Foto: Klix.ba)
Povrede na tijelu žene nakon privođenja (Foto: Klix.ba)
Nakon jutrošnjeg incidenta u mjestu Kovačija i sukoba policije MUP-a SBK i mještana Kruščice, u Policijsku stanicu Vitez na ispitivanje je privedeno 19 osoba, više od 20 osoba je zatražilo ljekarsku pomoć, a put je deblokiran i omogućen je prolazak mašina na gradilište budućih hidroelektrana na rijeci Kruščici u Općini Vitez.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona jutros su po sačinjenom planu Policijske uprave Travnik izvršili deblokadu putne komunikacije Vitez - Kruščica u mjestu Kovačija koje pod blokadom od 2. augusta drže mještani koji ne dozvoljavaju gradnju hidroelektrana na rijeci Kruščici.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona su saopćili da je mještanima koji su zatečeni na površini javnog puta izdata naredba da deblokiraju put na šta su se oglušili pružajući pasivni otpor zbog čega su premješteni bez upotrebe sredstava prinude i dovezeni u prostorije Policijske stanice Vitez.

"Povrijeđenih osoba tokom provođenja navedenih policijskih aktivnosti nije bilo. O poduzetim mjerama i radnjama policijskih službenika upoznat je kantonalni tužilac, a protiv navedenih osoba se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje. Na mjesto događaja upućeni su inspektori Odsjeka za unutrašnju kontrolu MUP-a radi praćenja zakonitosti u postupanju policijskih službenika", saopćeno je iz MUP-a SBK.

Istakli su i to da su policijski službenici MUP-a u više navrata upozoravali nezadovoljne mještane Kruščice da javni put ne smije biti blokiran i da svoja prava mogu ostvariti u skladu sa zakonskim propisima, na što se određeni broj mještana oglušio.

Podlivi ispod očiju (Foto: Klix.ba)
Podlivi ispod očiju (Foto: Klix.ba)

Jedan od mještana koji je jutros bio na mjestu događaja je i Semir koji je istakao da su aktivnosti policije jutros u Kruščici bili jednake torturi koja se provodi nad narodom Palestine.


“Ovo je država u kojoj je najbolje izganjati papire i otići van jer pravda i pravo ne postoji. Jutros nije da nije bilo fizičkog nasrtanja, već su tukli žene, izbijali zube i nosili ih u kombije. Desetak žena je završilo u Hitnoj, a ostali su prevezeni u policiju. Jednostavno ovo je surovost”, kazao je Semir za Klix.ba.

Kako saznajemo jutros je u Kruščici priveden i Fahrudin Livnjak koji je pomagao svojoj majci, a zbog upućenih riječi policijskim službenicima.

Mještani su za Klix.ba izjavili da je više od 20 osoba zatražilo ljekarsku pomoć u Domu zdravlja, ali da iz njima nepoznatih razloga nikome nije izdat ljekarski nalaz. U fotografijama koje su nam dostavili vidljive su povrede na tijelu žena i muškaraca koji su jutros protestvovali na ulazu u zonu Kruščice.

Direktor Higracona Armin Hadžialić nije htio komentarisati današnji događaj, a iz MUP-a SBK su istakli da će protiv privedenih biti poduzete zakonom predviđene mjere te da je s događajem upoznat i dežurni tužilac.