{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mještani Kolića pobjegli od klizišta i poplava, na livadi čekaju pomoć

16.5.2014. u 19:47
227
51
Mještani Kolića pobjegli od klizišta i poplava, na livadi čekaju pomoć
227
Mještani Kolića pobjegli od klizišta i poplava, na livadi čekaju pomoć
Arhiv/Klix.ba
Oko stotinu mještana sela Kolići u blizini Bistričaka u Zenici je napustilo svoje kuće i smjestilo se na livadu, kilometar udaljenosti od svojih kuća. U njihovom selu je situacija kritična, kuće su ugrožene zbog klizišta, a srušene su četiri.
"Niko nam ne dolazi da nam pomogne. Izašli smo iz kuća jer se bojimo da će se srušiti. Životinje su nam ostale u štalama, a ovdje su ljudi stari i bolesni, jedna žena bi se uskoro trebala poroditi", rekao je za Klix.ba Derviš Kazić, jedan od mještana sela Kolići.

Dodao je da sa jedne strane sela protiču dva, a sa druge tri potoka te da je situacija kritična. Traktori i auta su ostali u blizini kuća, a za hranu se snalaze. Ponijeli su nešto iz kuća i po potrebi se vrate u selo kako bi uzeli hrane i vode.

Zapalili su vatru i smjestili se u šatore u brdu iznad sela. Mole sve koji su u mogućnosti da dođu do njih jer kiša i snijeg i dalje pada.

Javila nam se Merjem Aganović iz Sarajeva čija sestra je u selu Kolići. Rekla nam je da izviđači koji su bili u selu nisu vidjeli tako tešku situaciju.

"Sela Smajići, Kolići i Bistričak su u kritičnoj situaciji. Tri trudnice, dijete koje je operisano prije dva mjeseca i jedan bolestan čovjek koji hitno treba pomoć ljekara su vani, na hladnoći. Nadamo se da će uskoro neko evakuisati ove ljude", rekla je Aganović za Klix.ba.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: