Prepušteni sami sebi
44

Mještani Glogošnice sami krenuli u odbijanje vatre od svojih kuća

Piše: A. Dž.
Vatra koja već četvrti dan bukti na planini Prenj i koja prijeti da zahvati selo Glogošnica na području općine Jablanica, u toku noći je usljed pada temperatura malo utihnula, no situacija je i dalje veoma ozbiljna, potvrdio je za Klix.ba Omer Nezirić, pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu.

Sve raspoložive snage angažovane su na odbijanju plamene stihije od kuća u selu Glogošnica, a vatrogascima se pridružilo i oko 40 mještana.

"Poslali smo zahtjev Oružanim snagama BiH za pomoć, ali odgovor još nismo dobili", kaže Nezirić.

Na pitanje zašto se tako dugo čekalo da se počne gasiti požar, Nezirić odgovara da je riječ o nepristupačnom i strmom terenu te da postoji opasnost od odrona.

Mještani strahuju da će rast temperatura danas pogodavati ponovnom rasplamsavanju vatre, koja je nadomak kuća. Ogorčeni su jer su prepušteni sami sebi.

Svjesni te gorke činjenice, jutros su se sami organizirali da pokušaju spasiti svoja ognjišta i svoje živote.

"Plamen je oko sela već satima. Trenutno oko 40 dobrovoljaca i cisterna iz Jablanice čekaju da vatra dođe do ravnice kako bi je moglo gasiti. Do tada možemo samo sjediti i čekati. Ovo je strašno jer nikoga nije briga za nas", rekla nam je jutros jedna mještanka.