Vapaj mještana niko ne čuje
285

Jablanica posustaje pred plamenom stihijom

Piše: A. Dž.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vatrogasci iz Jablanice gube bitku s vatrenom stihijom koja danima bukti u rejonu Glogova na sjeverozapadnoj strani Prenja. Stanje na području ove općine je dramatično, vjetar razbuktava požar koji prijeti da proguta selo Glogošnica, javljaju nam mještani.

Od ranih jutarnjih sati, vatrogasci i mještani Glogošnice, potpomognuti dobrovoljcima iz Jablanice pokušavali su nadljudskim naporima da zaustave vatrenu stihiju koja je došla u blizinu naselja, nažalost nisu uspjeli.

"Cjeli dan smo se borili i taman kad se činilo da je selo odbranjeno, dobili smo informaciju da je iz pravca Aleksin hana vatra probila sigurnosne pojaseve koje smo napravili i ugrozila samo naselje. Oko 18 sati smo se povukli sa požarišta jer je bilo nemoguće ostati, vatra nam je došla sa sve tri strane i ostao nam je uzak prostor da se izvučemo. Svi ljudi koji su dobrovoljno krenuli u gašenje požara okupili su se na jednom mjestu i donijeli odluku da se iz samog sela, sa livada, zapali vatra, koja bi u narednih nekoliko sati trebala da se susretne sa plamenom koji divlja već nekoliko dana", govori nam lovac iz Jablanice Dženad Džino, koji i sam učestvuje u gašenju požara.

Mještani sela Glogošnica, ali i svi Jablaničani danima apeluju da im se pomogne, no njihov vapaj niko ne čuje. Ostavljeni su da se sami bore sa plamenom stihijom, ugrožavajući tako vlastite živote. Ogorčeni su zbog indolentnosti i nebrige nadležnih institucija.

"Sramota je za Bosnu i Hercegovinu da dozvoli sebi da pluća Jablanice, pluća Hercegovine, jedan Prenj potpuno izgori. Sramota je da je gašenje požara spalo ne seljane, na žene, na djecu koja se izlažu opasnosti, iznose hranu i vodu ljudima koji gase. Sramota je da danas nijedan helikopter nije dolazio u Jablanicu i nikakve pomoći nije bilo sa bilo koje strane. Građani Jablanice, Gorska služba spašavanja, Planinarsko društvo Prenj i nekoliko lovaca su se sami organizovali i došli da gase požar", govori ogorčeni Džino te dodaje da je životinjski svijet praktično uništen.

Iako je bilo najavljeno da će helikopter Oružanih snaga BiH danas gasiti požar na Prenju, to se nije dogodilo. Mještane Glogošnice sasvim sigurno očekuje još jedna besana noć.