Uputili inicijativu
362

Mještani Elezagića iz Bosanske Gradiške žele promijeniti ime naselja jer je turcizam

Piše: Dž. Č.
Bosanska Gradiška panorama (Foto: Youtube Screenshot)
Bosanska Gradiška panorama (Foto: Youtube Screenshot)
Mještani Elezagića iz Bosanske Gradiške uputili su nadležnim općinskim organima inicijativu za promjenu naziva naselja u kojem žive jer, kako kažu, nije prihvatljivo da mjesna zajednica nosi naziv turskog porijekla.

"Selo, odnosno mjesna zajednica Elezagići nosi naziv koji datira iz vremena 'turskog carstva' na ovim prostorima i sam po sebi predstavlja turcizam. Stanovništvo naše mjesne zajednice je više od 95 posto pravoslavne vjeroispovijesti te iz tog razloga molimo nadležne organe da nam pomognu i objasne proceduru za promjenu naziva naše mjesne zajednice Elezagići", stoji u dokumentu koji je potpisao predsjednik Vijeća MZ Elezagići Bojan Živković.

Inicijativa MZ Elezagići (Foto: Facebook)
Inicijativa MZ Elezagići (Foto: Facebook)

Predstavnici mjesne zajednice Elezagići upitali su nadležne organe i šta bi promjena naziva naselja u kojem žive značila za procedure promjene mjesta prebivališta te izmjene ili zamjene drugih ličnih dokumenata.

"Koje bi naše obaveze bile u slučaju promjene naziva", pitali su mještani Elezagića nadležne općinske organe.

Inicijativa za promjenu naziva naseljenog mjesta dostavljena je Skupštini Općine Bosanska Gradiška i općinskom načelniku 31. januara ove godine. Očekuje se kako će općinski organi uskoro odgovoriti mještanima Elezagića.