Zbog politike
92

Mještani Domislice imaju dvije elektroprivrede, a sve češće su u mraku

Piše: E. M.
Mustafa Bešić i Senid Mujdža drže kablove (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Mještani Domislice kod Maglaja zbog nerazjašnjenih međusobnih odnosa Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB često su po nekoliko dana bez struje, TV signala i kvalitetne internet konekcije.

U Domislici je smješteno više od 200 domaćinstava koja se napajaju strujom iz jedne male trafostanice. Upravo zbog toga tokom praznika ili drugih dana kada je potrošnja struje veća nego inače dolazi do kvara na mreži te mještani po nekoliko dana ostaju u mraku.

Predsjednik Mjesne zajednice Domislica Mustafa Bešić pojašnjava kako trafostanica ne zadovoljava potrebe stanovništva, ali i da zbog politike, odnosno, odnosa JP Elektroprivreda BiH i JP Elektroprivreda HZHB, nisu u koraku s vremenom.

"Trafostanica koja trenutno strujom snabdijeva blizu 200 domaćinstava ne šalje kvalitetnu struju te često dolazi do prekida snabdijevanja električnom energijom. Najveće probleme imamo tokom bajramskih praznika kada treba kuhati i spremati. Sve ovo je zbog dvije elektroprivrede koje se ne mogu dogovoriti šta je čije", pojašnjava Bešić.

Za područje Novog Šehera dozvole za rad - licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti distribucije električne energije posjeduju i JP Elektroprivreda BiH i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Međutim, iako mještani uredno plaćaju struju i usluge BH Telecoma nemaju uredno snabdijevanje električnom energijom ni kvalitetan signal.

"Narod uredno plaća struju, imamo super suživot s komšijama Hrvatima, ali imamo problem s elektroprivredama. Sada nam je problem i konekcija interneta. Svi uredno plaćamo, ali mi nemamo kvalitetan signal, jer HZHB ne dozvoljava da se ormarić BH Telecoma, koji je postavljen za kvalitetniji signal, priključi na naponsku mrežu", dodao je Bešić.

Ovo su za Klix.ba potvrdili i iz JP Elektroprivreda BiH gdje su istakli da je BH Telecom uputio zahtjev za priključenje TK ormara Domislica te da je 6. novembra priključak izgrađen i da je preostalo puštanje objekta pod napon.


Krajem novembra JP Elektroprivreda HZHB je osporilo pravo Elektroprivredi BiH da priključi kupce na elektrodistributivnu mrežu na području Novog Šehera, jer smatraju da JP Elektroprivreda BiH nema ovlasti za to.

"Na području Novog Šehera, općina Maglaj, obje elektroprivrede obavljaju poslove iz djelatnosti distribucije električne energije. Obje elektroprivrede imaju izgrađene dijelove srednjonaponske i niskonaponske mreže koji su funkcionalno povezani. Na pojedinim trafopodručjima, čak i na istim niskonaponskim izlazima i jedna i druga elektroprivreda imaju svoje kupce. U vezi s priključenjem novih krajnjih kupaca i za druga otvorena pitanja iz poslova djelatnosti distribucije električne energije na području Novog Šehera, općina Maglaj, JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar su održali više sastanaka kako na lokalnom nivou, tako i na nivou uprava dviju elektroprivreda, ali nisu postignuti nikakvi konkretni dogovori”, izjavili su iz Elektroprivrede BiH.

Prema riječima mještanina Senida Mujdže posljednje presijecanje kablova radnici Elektroprivrede HZHB su izvršili uz zaštitu policije, a kablove su ostavili na zemlji.

"Zamolili smo mještane da nam daju svoje parcele za ove stubove, osigurali smo prostor i za KT ormarić, sve smo uradili što je potrebno, ali zbog politike na višim nivoima ljudi trpe", zaključio je Bešić.

Iz Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine (FERK) za Klix.ba su kratko istakli da su upoznati s problemom u mjestu Domislica te da će poduzeti mjere u zakonski predviđenom roku.

Međutim, uprkos svemu ovome, mještani Domislice će se morati dogovarati kada će ko upaliti potrošače u kući ili će i naredne praznike ili posjete rodbine iz inozemstva provesti u mraku bez struje i konekcije sa svijetom.