Uvjereni u izbornu prevaru
882

Mještani Čelića kamenovali sjedište SDA

Piše: A. Dž.
Uvjereni da su pojedine stranke manipulirale glasovima na jučerašnjim Lokalnim izborima, mještani Čelića devastirali su sinoć sjedište Općinskog odbora SDA u ovom mjestu.

Prema riječima mještana Nermina Vejzovića, izbori u ovom gradu su protekli u znaku pritiska na građane da svoj glas daju kandidatu Stranke demokratske akcije za načelnika.

"Nekoliko dana pred početak izbora tri osobe su vršile pritisak na mještane i nudile 20 KM po glasu. Noć uoči izbora cijena je bila 200 KM po domaćinstvu. Prebrojavanjem glasova utvrđeno je da je kandidat SDA za samo 36 glasova u prednosti u odnosu na nezavisnog kandidata, što je nemoguće, jer u Čeliću SDA odavno nema većinu, a pogotovo ne sada kada su svi željeli promjene", priča nam Vejzović.

Vejzovićevu priču potvrdilo je i čelićko Udruženje "U toku", koje navodi da je osim SDA, glasovima i biračima pokušala manipulirati i Narodna stranka Radom za boljitak nudeći od 20 do 120 KM po glasu.

"Radili su niz drugih nedemokratskih radnji koje su doprinijele da se između dva kandidata za načelnika općine ostvari tijesna razlika, zbog čega se OIK nije smjela izjasniti o konačnom rezultatu ni 12 sati po zatvaranju biračkih mjesta.

Simptomatično je da je, prije nego što su na biračkim mjestima prebrojani glasovi i izrađen konačni zapisnik o provedenim izborima, u cijeloj općini nestalo struje, što dovodi u sumnju regularnost rada biračkih odbora i tačnost rezultata prebrojavanja glasačkih listića", navode iz Udruženja "U toku".

Nakon što se pročulo da su stranke pokušale manipulisati glasovima birača, mještani su se sinoć oko 21.20 sati okupili ispred tržnog centra kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Kako je portalu Klix.ba potvrđeno u MUP-u Tuzlanskog kantona, tom prilikom je došlo do narušavanja javnog reda i mira, vrijeđanja, svađa i upotrebe fizičke snage.

"Nekoliko osoba zadobilo je lake tjelesne povrede. Nakon tog događaja grupa građana se uputila prema sjedištu jedne od političkih partija i kamenjem polupala stakla na objektu", kazao je za Klix.ba glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

Nezadovoljni građani su jutros ulicama Čelića organizirali protestnu šetnju, a najavljuju svakodnevne mirne proteste u periodu od 17 do 18 sati.

Tvrde da su predstavnici opozicionih stranaka obavijestili CIK o neregularnostima i zahtjevima da se glasački listići ponovo prebroje. Međutim, iz CIK-a nismo uspjeli dobiti potvrdu ove informacije.

Ipak, da nešto nije uredu govori i činjenica da na stranici CIK-a nema preliminarnih izbornih rezultata za općinu Čelić.