Uzaludni apeli
77

Mještani Breze nemaju vodu za piće zbog nelegalne sječe šume u vodozaštitnoj zoni

Piše: E. M.
Voda koja je isporučuje mještanima Breze (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Čitatelj)
Mještani Breze zbog onečišćenog izvorišta u vodozaštitnoj zoni, uzrokovanog nelegalnom sječom šume, već nekoliko dana nemaju pitku vodu. Dopisi i apeli do sada nisu rezultirali konkretnim mjerama, a direktor Javnog preduzeća "Komunalno" Enver Hadžiahmetović se pita do kada će građani dobivati mutnu vodu.

Breza se snabdijeva iz dva izvorišta vode otvorenog tipa, a voda koja dolazi u centralu kasnije se kroz cijevi šalje do potrošača. Izvori Mala rijeka i Mahmutovića rijeka nalaze se na otvorenom i ugroženi su nelegalnom sječom šume. Iako se radi o vodozaštitnim zonama, gdje eksploatacija šume nije dozvoljena, nadležni šute i ne poduzimaju konkretne aktivnosti.

"Tokovi naših izvorišta pitke vode su otvoreni, a u tu vodozaštitnu zonu ulaze kamioni s balvanima. Sve moguće hemikalije završe u cijevima, a osim kamiona, trupce izvlače pomoću volova i konja te se i velike količine đubreta odlažu u blizini rijeke. Osim toga, vrši se pretakanje goriva i sve to ugrožava naše izvorište", govori Hadžiahmetović.

Reakcije nadležnih traže već nekoliko mjeseci, a nedavno je dopis nadležnom ministarstvu poslao i općinski načelnik.

U subotu, 1. septembra, zabilježeno je veliko onečišćenje vode zbog čega mještani Breze ponovo nisu imali vodu za piće.

"Ne znamo da li se radi o sječi šume s dozvolama ili ne, ali je nelegalno samim tim što to rade u vodozaštitnom području. Mi vodu sakupljamo do naših rezervoara, odakle cijevima šaljemo do postrojenja. Mi mutnu vodu ne možemo puštati stanovnicima Breze", dodaje naš sagovornik.

Mještani Breze i nadležni u ovoj općini se pitaju kada će imati ispravnu i čistu vodu za piće te kada će nadležne institucije poduzeti konkretne aktivnosti na sprečavanju onečišćenja izvorišta vode za piće i eksploatisanja šume iz vodozaštitne zone.