Sarajevska katedrala
0

Misu bdijenja predvodio kardinal Vinko Puljić

Sarajevo-x.com
Misu bdijenja u uskrsnoj noći, s 3. na 4. april u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje petnaestak svećenika i vrlo pobožno sudjelovanje vjernika. Na početku Mise bdijenja kardinal Puljić je blagoslovio oganja na stepeništu katedrale te zapalio uskrsnu svijeću - simbol Krista koji je svjetlo svijeta što rasvjetljuje tamu noći, saopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je podsjetio da se u uskrsnoj svetoj noći slavi otajstvo puno znakovitosti.

"U prvom čitanju iz Knjige Postanka čuli smo da je sve što je Bog stvorio bilo dobro jer dobri Bog dobrotom nas obasiplje. Ali to što je Bog stvorio grijeh je poremetio. Bog je stvorio čovjeka slobodna i u slobodi je čovjek mogao pogriješiti i Bogu reći ne. Grijeh je unio nered u ljudsko srce, u odnose čovjeka s Bogom, u odnose čovjeka s čovjekom i u odnose čovjeka s prirodom", kazao je kardinal Puljić ističući da je, po Kristovoj muci i uskrsnuću, čovjek postao novi stvor.

"Krist je svojom mukom i uskrsnućem pobijedio grijeh, smrt i grob. Kako bi to postalo naša stvarnost, ostavio nam je kupelj krštenja kao divan dar da i mi možemo pobjeđivati zlo, grijeh i grob“, naglasio je kardinal Puljić pojašnjavajući da se, po vanjskom polijevanju vodom, u duši krštenika događa uskrsnuće i to pobjedom nad grijehom.

"Ova noć je noć obnavljanja saveza s Bogom koji je grijeh poremetio. Zato želimo u ovoj naći shvatiti tako jednostavnu poruku koja je promijenila svijet: Nije ovdje, nego uskrsnu! To je poruka ove noći", kazao je kardinal Puljić ističući da nije Uskrs u dražesnim zečićima i obojenim jajima.

"Za nas je Uskrs puno više. Uskrs je Isusova pobjeda nad smrću, nad grobom. Uskrs je ispunjenje Isusove ljubavi… Ovo što slavimo daje smisao našem životu i našem trpljenju i radosnu nadu da se isplati živjeti po krsnoj milosti“, naglasio je kardinal Puljić poželjevši da svima Uskrs bude izvor radosti u vjeri, ohrabrenje kroz život kako bi po ljubavi svjedočili Krista uskrsloga.

Poslije propovijedi kardinal Puljić je krstio, krizmao, a kasnije i pričestio tridesetjednogodišnjeg mladića iz Sarajeva Andreja Arkoša koji je prošao jednogodišnju bližu pripravu kod mons. dr. Mate Zovkića.

Tokom Mise pjevao je Bogoslovki zbor „Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.