Informacije na kapaljku
43

Misteriozna "šestorka": Svaki dan se sastajemo, raspravljamo o imenima za novu vladu

Klix.ba
Edin Forto nakon današnjeg sastanka (Foto: H. M./Klix.ba)
(Foto: H. M./Klix.ba)
Lideri i predstavnici šest političkih stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo i danas su održali radni sastanak gdje su raspravljali o imenima budućih ministara u Vladi KS.

Ipak, kako je kazao mandatar za premijera KS Edin Forto, konkretna imena i detalje u ovom trenutku ne žele iznositi.

"Svaki dan se sastajemo i radimo. Ovo nije jedan zadatak i nije jednostavan. Imamo cilj da do Nove godine imenujemo novu vladu, tj da je potvrdi Skupština. Sve ide u skladu sa dogovorom. Svaki sastanak su detalji. Neka imena su već u cirkulaciji, ali nemamo ništa za medije", kazao je Forto.

Današnji sastanak nije bio ni najavljen za medije, a održan je u prostorijama Općine Stari Grad, u domaćinstvu Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Javnost očekuje da SDP, Naša stranka, DF, Narod i pravda, NBL i SBB ubrzo saopće imena budućih ministara u skladu s podjelom resora, kako je to ranije saopćeno.

Tri stranke koje čine Bh. blok (SDP, NS i DF) međusobno će podijeliti ministarstva zdravstva, rada, socijalnih pitanja, raseljenih osoba i izbjeglica, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te ministarstvo saobraćaja.

Kako nezvanično saznajemo, novi ministar zdravstva u KS bi mogao biti Benjamin Bejtović iz Naše stranke.

Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno će rasporediti ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, unutrašnjih poslova, privrede, kulture i sporta, finansija i boračkih pitanja.

Kako saznajemo, Narod i pravda će dobiti sektor obrazovanja zajedno s NBL-om, MUP, Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede, dok će SBB dobiti Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo za boračka pitanja.

Iz pouzdanih izvora saznajemo da će žena biti na čelu Ministarstva obrazovanja i nauke KS. Također se očekuje da SBB-ov ministar u još uvijek aktuelnoj Vladi KS Mirvad Kurić zadrži poziciju, odnosno Ministarstvo kulture i sporta.