Najavljeno usvajanje
18

Misterija novog zakona o medijima u RS-u: Još jedna regulativa u nizu nedemokratskih rješenja?

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon nekoliko kratkih i nepotpunih najava zvaničnika iz Republike Srpske da će biti donesen novi zakon o medijima, ispitali smo šta je plan i u kojoj fazi je izrada prijedloga.

O cilju donošenja zakona se ne zna mnogo niti kako će on izgledati. Riječ je o zakonskoj regulativi čije je donošenje poželjno i na entitetskim i na državnom nivou, međutim poučeni ranijim iskustvom sa Miloradom Dodikom, kriminalizacijom klevete i otežavanjem rada civilnog društva, novinarska zajednica je opravdano u strahu da će novi zakon značiti dodatno ograničavanje slobode govora.

Glavna i odgovorna urednica Nezavisnih Sandra Gojković Arbutina u tom smislu upozorava da novinari više od 10 godina traže novi zakon o medijima, ali da "nikome nije padalo na pamet da se bavi time". Na to su apelovali i prije nego što je kriminalizovana kleveta, međutim sluha nije bilo.

"Postoji strah medijske zajednice da je i ovaj zakon došao u paketu sa katastrofalnim izmjenama Krivičnog zakonika i zakonom o NVO, da je u pitanju kako se već spominje treći ekser u kovčeg medijskih sloboda jer se sve dešava u posljednjih šest mjeseci", kazala je za Klix.ba .

Iz Vlade RS-a su nam kazali da su oni sada zajedno sa novinarskom zajednicom, akademskom i stručnom javnosti pokrenuli inicijativu za izradu novog zakona o medijima.

Formirana je radna grupa koja broji 16 članova, međutim prema našim informacijama, riječ je o neformalnoj i nezvaničnoj grupi s obzirom na to da ne postoji nikakav akt o njihovom osnivanju niti je regulisan način na koji će raditi.

Održana su dva sastanka radne grupe, a o jednom od ta dva je kratko obavijestila i Vlada RS-a. No, ono što nisu kazali, a saznali smo iz izvora iz više institucija međunarodne zajednice, jeste da su sastanci pomalo haotični i da još nije najjasnije ko šta zastupa i šta treba biti regulisano.

U toku je "nabacivanje ideja" što je potvrdila i naša sagovornica koja je članica radne grupe.

"Na prva dva sastanka smo razgovarali šta treba da sadrži taj zakon, mišljenja sam da prije svega treba tretira vlasništvo nad medijima i naravno da prepoznaje portale. Ono što je važno je da dobijemo i registar medija jer ga sad nemamo i on treba biti potpuno pojednostavljen i tu ne treba biti rigorozan jer treba dozvoliti svima koji žeele da se bave ovim poslom da se i registruju i imaju sva prava i naravno obaveze. Problem je, ali i mnogo govori, što nijedno ministarstvo nije nadležno za medije pa nema nadležnog zakonodavca koji će pisati taj zakon, pa u ovoj fazi to će biti Sekretarijat Vlade.

Prema dosadašnjim prijedlozima, mogle bi biti pogođene nevladine organizacije koje imaju svoje medije s obzirom na to da je predloženo da udruženjima bude zabranjeno osnivati portale.0

"Taj zakon je jedna velika misterija. Ono o čemu se priča je da bi novim zakonom o medijima trebao biti regulisan položaj udruženja, odnosno da oni ne bi smjeli imati svoje portale. To je ono o čemu se trenutno priča glasnije", kazao je za Klix.ba Stefan Blagić iz Udruženja "ReStart Srpska".

Ono što mnogi upozoravaju, a između ostalog i Sandra Gojković Arbutina, jeste da bez obzira na to koliko dobar prijedlog otišao iz radne grupe, Narodna skupština RS-a ga može formulisati po svojoj želji.

"Mi iz medija, pravni stručnjaci, profesori, ne možemo pisati zakon, možemo reći šta treba da bude u njemu, čak i da dođe najidealniji Nacrt pred parlament on može amandmanima biti potpuno uništen i izmjenjen. Ne mislim da će se baviti medijskim slobodama jer su one pregažene izmjenama Krivičnog zakonika i tu su i cilj i namjera postignuti. Naravno da strahujemo od skrivenih zamki, ali sve je tek početak i veliki interes i uznemirenje kolega je potpuno opravdan i zato je ključno da rad ovog tijela bude potpuno transparentan i zašto ne i otvoren za javnost", kazala je.

Prema informacijama međunarodnih tijela koje se bave posmatranjem medija cilj novog zakona o medijima u RS-u bi mogao biti da vlada napravi registar medija, ali i definiše ko se može baviti novinarskim poslom, a ko ne. Mediji koji se bave kritikom vlasti poput BN-a upozoravaju da nisu pozvani u radnu grupu, a da je dio te grupe novinar Danijel Simić, koji je na čelu provladinog Udruženja novinara RS-a, kao i glasnogovornik Vlade RS-a te Dodikov advokat Bubalo.

Iz Vlade RS-a ističu da je cilj rada ove nezvanično formirane grupe da dođu do kvalitetnog zakonskog prijedloga koji bi uredio važne oblasti iz sektora medija, no navode kako je njihov rad isključivo savjetodavnog karaktera.