BiH
0

Misija OSCE-a u BiH: Što prije omogućiti održavanje izbora u Gradu Mostaru

Anadolija
Vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Nina Suomalaine danas je izrazila podršku svim naporima koje imaju za cilj omogućiti održavanje izbora u Gradu Mostaru, paralelno s općim izborima koji se održavaju u oktobru, 2014. godine.

 "Podržavamo sve konstruktivne prijedloge za rješavanje zastoja u Mostaru. Predugo već nefunkcionisanje gradskih institucija negativno utječe na živote građana. Njihova ljudska prava se ponovo moraju početi poštivati i još ima dovoljno vremena za rješavanje ovog pitanja kako bi im se omogućilo da glasaju u jesen", istakla je Suomalainen, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH. 

 Ured Visokog Predstavnika (OHR) je 2. jula 2014. godine dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH nacrt sugestije izmjena i dopuna kojima bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru ove godine. Parlamentarna skupština BiH je odgovorna za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je potrebno ostvariti prije izmjena Statuta Grada Mostara. Ustavni sud BiH je ovo uredio odlukom iz 2010. godine.

 "Ohrabrujemo Parlamentarnu skupštinu BiH da ozbiljno razmotri ovaj prijedlog. Još se može postići dogovor oko potrebnih zakonskih izmjena, ako sve strane pokažu fleksibilnost i preuzmu vodstvo“, navela je  Suomalainen, javlja Anadolu Agency (AA).