Problem odmalena
111

Misija OSCE-a u BiH: "Dvije škole pod jednim krovom" je jasna manipulacija djecom u etničke svrhe

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U najnovijem izvještaju Misije OSCE-a u BiH ukazano je na potrebu ukidanja diskriminatorne prakse dviju škola pod jednim krovom koja je sveprisutna u BiH još od okončanja ratnih sukoba na ovim prostorima.

Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH, istakao je kako u BiH trenutno postoji 56 škola u kojima su učenici podijeljeni uglavnom na osnovu etničke pripadnosti.

"Tu spadaju osnovne i srednje škole, variraju po veličini i obilježjima, ali im je zajednička sistematska segregacija po etničkoj osnovi. One su najizraženiji primjer manipulacije mladima u korist etnonacionalističkih politika", rekao je Berton.

On kaže da su jezik, religija i kulturno naslijeđe konstitutivnih naroda važni i treba ih njegovati, ali ih ne treba koristiti u cilju segregacije učenika.

"Etnički identiteti su bolje zaštićeni kada postoji međusobno razumijevanje i priznavanje, a naše preporuke ne podrazumijevaju samo zaštićenost etniciteta, nego i njihovu promociju. Vlasti moraju naći dugoročno rješenje onoga što je bila samo privremena mjera netom nakon rata", kazao je šef Misije OSCE-a u BiH.

On je napomenuo da nije problem samo odvajanje djece, nego i problem kvaliteta obrazovanja uopće, koje bi trebalo biti poboljšano.

Važno je naglasiti kako su najočitiji primjeri podjela djece u školama na osnovu etničke pripadnosti u mjestima poput Maglaja, Bugojna, Busovače, Fojnice, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Jajca, Kiseljaka, Viteza, Čapljine, Mostara, Prozor-Rame i Stoca.