{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mišetić: U Hagu je već ranije utvrđena odgovornost Beograda

F
28.2.2013. u 20:19
0
5
Mišetić: U Hagu je već ranije utvrđena odgovornost Beograda
0
Mišetić: U Hagu je već ranije utvrđena odgovornost Beograda
Luka Mišetić
Američki advokat Luka Mišetić ocijenio je u četvrtak da uprkos oslobađajućoj presudi u predmetu "Perišić" ostaje činjenica da je u Haagu već ranije utvrđena odgovornost Beograda za zločine u Hrvatskoj i BiH.
"ICTY je već utvrdio u predmetu Martić da je Beograd bio umiješan u udruženi zločinački poduhvat i u Hrvatskoj i u BiH, koji je uključio ne samo Miloševića nego i zapovjednika JNA Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića", kazao je za Hinu haški branitelj oslobođenog generala Ante Gotovine.

Mišetić podsjeća da je presuda Martiću utvrdila da je politički cilj ujedinjenja srpskog područja u Hrvatskoj i BiH sa Srbijom proveden rasprostranjenim i sistematskim oružanim napadima na pretežno hrvatska i druga nesrpska područja, kao i djelima nasilja i zastrašivanja.

Presudom je vijeće tada utvrdilo da su SVK i VJ u stvarnosti bile jedna te ista organizacija, samo što se nalazila na dvije zasebne lokacije kao i da su čitavo vrijeme rata pobunjena srpska vodstva u Hrvatskoj i BiH sarađivala s vodstvom Srbije.

U provođenju zločinačkog pothvata sudjelovali su, po toj presudi, uz bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i Blagoje Adžić, Milan Babić, Radmilo Bogdanović, Veljko Kadijević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Franko Simatović zvani Frenki, Jovica Stanišić i kapetan Dragan Vasiljković.

Upitan znači li presuda "Perišić" i amnestiranje beogradskog vodstva za zločine Mišetić kaže kako ona nužno ne znači "oslobađanje" Miloševića i njegovih saradnika.

"Samo zbog toga što je utvrđeno da Perišić nije imao zločinačku namjeru slanjem oružja bosanskim Srbima ne znači da Milošević, Stanišić, Kadijević i drugi nisu dijelili zajedničku namjeru stvaranja velike Srbije zločinačkim sredstvima".

Koliko vidim, sud je jednostavno kazao da Perišić nije kazneno odgovoran za djela bosanskih i hrvatskih Srba samo zbog toga što im je slao oružje, pojašnjava Mišetić.

"To za mene nije kontroverzno pitanje. Bi li iko stvarno kazao da sve zemlje koje šalju oružje pobunjenicima u Siriji trebaju kazneno odgovarati ako sirijski pobunjenici počine zločine tim oružjem?", ističe Mišetić.

On ocjenjuje da je situacija s Miloševićem, Stanišićem ili Šešeljem drukčija: tamo sud može utvrditi zločinačku namjeru u njihovim izjavama i djelima koja pokazuju da su podupirali politiku uklanjanja nesrpskog stanovništva s okupiranih područja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: