Reakcija advokata
0

Mirsad Sipović: Nezakonite odluke onemogućile su fer izbore na Skupštini RAK Sarajevo

Klix.ba
Mirsad Sipović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Advokat Mirsad Sipović reagovao je na odluke Upravnog odbora RAK Sarajevo i Upravnog odbora AKFBiH od 13. decembra kojim su, kako tvrdi, onemogućeni fer izbori na Izbornoj Skupštini RAK Sarajevo zakazanoj za 15. decembar.

"Zbog činjenice da je Upravni odbor RAK Sarajevo neovlašteno otkazao korištenje konferencijske sale u UNITIC-u i obavijestio delegate Skupštine RAK Sarajevo da se neće održati zakazana Izborna Skupština RAK Sarajevo, koji se nisu iz tih razloga odazvali na zakazanu izbornu Skupštinu, međutim i pored svega se odazvalo 65 advokata članova Skupštine RAK Sarajevo koji su se evidentirali i vlastoručno potpisali i izrazili veliko razočaranje zbog čega je odložena Izborna Skupština RAK Sarajevo i zbog čega nisu izabrani organi RAK Sarajevo i 51 delegat za Skupštinu AKFBIH, čime su sadašnji organi izgubili legalitet i legitimitet istekom njihovog četverogodišnjeg mandata", stoji u reakciji advokata Sipovića.

Sipović je problematizovao odluke navodeći kako je neprimjereno za advokaturu koja ima posebnu ulogu u funkcionisanju pravne države i vladavine prava da nezakonitim i neustavnim postupanjem donosi odluke kojim su, kako on sumnja, zloupotrebljene službene ovlasti.

Kompletnu reakciju možete pročitati u fotogaleriji.