Donesene odluke
505

Mirsad Kukić isključen iz SDA, Amir Zukić će biti razriješen dužnosti generalnog sekretara

Piše: A. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na press konferenciji stranke SDA održanoj u Sarajevu u njenoj centrali nakon sjednice Predsjedništva stranke rečeno je da je Mirsad Kukić isključen iz ove stranke kao i da će Amir Zukić biti razriješen dužnosti generalnog sekretara.

Govoreći o isključenju Kukića iz stranke, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović je rekao da je Predsjedništvo SDA donijelo takvu odluku iz razloga što je Kukić pokazao nepoštivanje prema stranci čime je narušio njen ugled.

"Zbog toga će biti izbrisan iz članstva SDA i ne može se kandidovati ni na kakvu poziciju jer nije njen član, a osim njega donijeli smo odluku o isključenju još nekoliko članova među kojima su Nudžejm Džihanović, također zbog narušavanja ugleda te se krenulo sa procedurom njegove smjene u Vladi BPK-a. Također iz stranke su isključeni Avdija Kovačević i Kenan Kamenjaš koji su naštetili ugledu ove stranke", rekao je Osmanović.

Osmanović je naglasio da će biti pokrenut postupak za razrješenje dužnosti generalnog sekretara stranke Amira Zukića.

"Odluku o njegovoj suspenziji je Predsjedništvo SDA donijelo još prije godinu i sada će se krenuti u tu proceduru", potvrdio je Osmanović.

Predsjedništvo SDA je odbacilo tvrdnje Dragana Čovića da Federacija BiH nije federacija kantona te je dodao da je čine svi narodi unutar BiH bilo da je riječ o konstitutivnim i o onim koji se ne žele opredjeljivati.

Također je osudio i izjavu Milorada Dodika da bi postojanje trećeg entiteta stabilizovalo BiH.

"Samo put integracije BiH u EU i NATO može dovesti do potrebne stabilizacije, a sve ostale insinuacije i etničke podjele mogu dovesti do njenog razjedinjavanja, a ne stabilizacije. Dodik treba prestati sa majorizacijom Hrvata u RS-u jer je upravo ta vlast njima otela sva prava", istakao je Osmanović.

Osmanović je naglasio da što prije treba usvojiti izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku jer će se na taj način obezbijediti rad Obavještajnim službama i jačati njihova borba protiv kriminala i korupcije.

Na sjednici Predsjedništva SDA oštro je osuđen i izbor novinara Tvrtka Milovića za urednika dokumentarnog programa na BHT 1.

"Smatramo da takav izbor nije ničim opravdan jer je riječ o osobi koja je veličala govor mržnje i negirala broj žrtava djece u ratnoj BiH. Također je neprihvatljivo i preglasavanje bošnjačkih članova komisije prilikom odluke", naveo je Osmanović.

Naveo je da je vidljiv porast zaposlenih osoba na osnovu podataka Agencije za rad i zapošljavanje BiH te da je stranka ispunila dio svog obećanja kada je rekla da će njen fokus biti na tome. Dodao je da je prošle godine zaposleno 45.477 osoba više u odnosu na 2014. godinu.

"To je rezultat našeg rada i uprkos brojnim opstrukcijama sa strane koje su dolazile i od onih u vladajućoj koaliciji", zaključio je Osmanović.