Sarajevo
0

Mirsad Kebo zaražen virusom H1N1

Piše: N. J.
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo zaražen je virusom nove gripe H1N1 i smješten je Kliniku za infektivne bolesti u Sarajevu, potvrdio je portparol SDA Salmir Kaplan.

Kebo je prije nekoliko dana osjetio simptome gripe i javio se doktoru. Tada mu je urađen test na novu gripu čiji je nalaz jučer potvrdio postojanje virusa H1N1.

Kaplan je Srni rekao da Kebo ima malo povišenu temperaturu, ali da se osjeća dobro i da vjeruje da će uskoro pobijediti i ovu bolest. Prema posljednjim podacima u Federaciji je od nove gripe oboljelo 15 ljudi.

Dva pacijenta sa simptomima svinjske gripe su i dalje u kritičnom stanju i smješteni su na odjelu intenzivne internističke terapije KCUS-a, potvrđeno je iz ove ustanove.

Ukupno je dosad sa simptomima gripe pregledano u ovoj ustanovi 220 pacijenata, a na H1N1 je samo u posljednja 24 sata testirano deset pacijenata, čime se broj testiranih povećao na 63.

Na H1N1 dosad je na KCUS-u bilo pozitivno ukupno 39 pacijenata, a od početka ove godine njih 12. Lijek Tamiflu propisan je za 26 pacijenata, kisik prima njih pet, a na raspiratoru su dva pacijenta (u kritičnom stanju), saopćeno je iz KCUS-a.