|

Mirsad Kebo otvorio "lov na kapitalce"

Mirsad Kebo otvorio "lov na kapitalce"
0
S
SRNA
7.11.2013. u 14:55
114
komentara
0

dijeljenja
1/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/6 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo predao je danas ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću dio dokumentacije o "političkim ubistvima" u FBiH, koju su ustupili građani, a odnosi se na nerazjašnjene likvidacije policijskih funkcionera Nedžada Ugljena i Joze Leutara, te ubistvo supruge generala Armije RBiH Sefera Halilovića.
Kebo je rekao novinarima u Sarajevu da ta dokumentacija, prema izjavama svjedoka, sadrži imena i nalogodavaca i izvršilaca pomenutih gnusnih ubistava, koje je označio kao "kapitalce", i za koje je rekao da je veći dio i danas aktivan u političkom životu FBiH.

On je pojasnio da je cilj ove inicijative vraćanje povjerenja u pravnu državu, kao i konačno rasvjetljavanje zločina, te uspostavljanje međusobnog povjerenja.

Kebo je, zahvalivši Radončiću za razumijevanje, izrazio uvjerenje da će Tužilaštvo i Sud pravedno cijeniti validnost materijalnih dokaza, koji su stavljeni pod oznaku "državna tajna", što bi trebalo da doprinese uspjehu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, s ciljem stabilnosti i ekonomskog prosperiteta BiH.

"BiH ne može dalje, ako bude taoc straha, nepovjerenja...", poručio je Kebo.

Radončić je zahvalio Kebi za hrabrost da nadležne organe u BiH podstakne da istraju u rasvjetljavanju pomenutih ubistava.

"To mora biti prioritet rada nadležnih struktura. Ovim putem pozivam i sve ostale koji imaju neka saznanja da se pridruže ovoj akciji rasvjetljavanja zločina i obračuna sa vlastitom prošlošću, sve u interesu sigurnosti građana", rekao je Radončić.

On je podsjetio da je Ugljen "najavio" svoje ubistvo, ali da tada niko od nadležnih vlasti nije reagovao. "Nema više tabua u BiH, i samo je pitanje dana kada će sva ova ubistva i zločini biti riješeni, a krivci biti izvedeni pred lice pravde", poručio je Radončić.
Prijavi grešku


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...