Izbori 2022
1.2k

Mirsad Hadžikadić i koalicija "Država" predstavili program i slogan: Red, rad, mir

S. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Koalicija Država prezentirala je danas na press konferenciji u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine svoj program i slogan za izbore 2022. godine, pod nazivom: RED. RAD. MIR.

Na promociji su govorili kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžkadić, predstavnica mladih Naida Mehanović, zatim Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, Adis Arapović, predsjednik Zelenih Bosne i Hercegovine, te ekspert za ustavno pravo Kenan Idrizović.

"Dođe vrijeme kada se mora odučiti da li da ostanemo u prošlosti, u neredu, neradu i nemiru, ili da se okrenemo budućnosti – redu, radu i miru. Funkcija države je da obezbijedi pravednost, ekonomski razvoj i sigurnost. Naš slogan to reflektuje. Mi smo imali hrabrosti da napravimo zajedničke liste za sve nivoe vlasti i na zajedničkim programskim načelima i ciljevima. Ne želimo poput drugih svoju nemoć i neznanje pravdati grešakama postojećeg režima. Mi znamo ko smo i šta možemo učiniti za državu i građane. Zato smo drugačiji i zato vjerujemo da će to građani prepoznati na izborima. Kad nas pitaju ko smo mi, šta predstavljamo, šta nudimo ljudima – red, rad, mir", kazao je Mirsad Hadžikadić.

Predstavnica mladih Naida Mehanović izrazila je zadovoljstvo da u programu Koalicije Država postoje konkretni prijedlozi i rješenja koja mogu zaustaviti masovan odlazak našeg stanovništva, te da mladi ljudi ne smiju ostati pasivni.

"Svjedok sam ovdje u Sarajevu, da ni ona prošla vlast, a ni ova aktuelna nije odgovorila potrebama mladih. Mi imamo jasnu viziju i znamo kako pokrenuti promjene. Zato sam u Koaliciji Država. Reforma visokog obrazovanja i ulaganje u nauku su dugoročno najvažniji pokretači promjena", istakla je Mehanović.

Senad Šepić se osvrnuo šta su potencijali Bosne i Hercegovine koji su zarobljeni zbog stranačke zloupotrebe vladajućih, ali i neznanja.

"Da bi se ekonomija pokrenula, tri su osnovna pravca koji nam mogu ostvoriti šanse da budemo solidno razvijena evropska država. Prvo, prozivodnja zdrave hrane, taj potencijal je neiskorišten a biće tek važan i zbog globalnih okolnosti, drugo je energetski suverenitet na zelenim osnovama - energija je strateški faktor u međunarodnim odnosima, a energetska nezavisnost je apsolutni preduslov za ekonomski, te posljedično politički i državni suverenitet. I treće, turizam koji je u stalnom porastu i Bosna i Hercegovina kao zanimljiva zemlja može itekako dobro živjeti od toga, ako se ispravno planira, ulaže i ima viziija o tome šta ljudima ponuditi", kazao je Šepić.

O reformi Ustava, zakonim i mjerama iz programa koji je naslovljen kao RED, govorio je Kenan Idrizović.

"Reforme trebaju počivati na ekonomsko-etičkim osnovama, kao apsolutni, a ne relativni imperativ. Izmjenama bi se stvorile ne samo zakonske i praktične, već i psihološke pretpostavke za reforme i drugih aspekata. Predlažemo i 'departizacija' države i institucija, te ukidanje ili drastično smanjivanje finansiranja stranaka iz budžeta; odricanje od stranačkih funkcija izabranih članova Predsjedništva BiH; zabrana istovremenog obavljanja rukovodećih funkcija u javnom sektoru i stranačkih funkcija".

Predsjednik Zelenih Bosne i Hercegovine Adis Arapović sumirao je na kraju program i slogan RED, RAD, MIR. '

"Euroatlantske i eurounijske integracijske procese je potrebno ubrzati, ispuniti sve uslove za članstvo u periodu od 6 godina kako bi BiH postala članica do 2028. godine. Ispuniti svih četrnaest uslova iz Mišljenja Evropske komisije za članstvo u EU. Ovim ćemo osigurati i preduslove snažnijeg ekonomskog i društvenog razvoja u BiH. Naš program ima preko 5.000 riječi. Ima 10 poglavlja. Ali sa tri riječi – RED, RAD, MIR – govorimo o nama, našoj ponudi građanima i viziji drugačije Bosne i Hercegovine", zaključio je Arapović.