Suđenje Karadžiću
0

Miroslav Tuđman mora u Haag

SRNA
Miroslav Tuđman
Miroslav Tuđman
Haški tribunal danas je uputio poziv vlastima Hrvatske da do 30. septembra pošalju svoj odgovor porodom zahtjeva Radovana Karadžića da se izda nalog kojim bi se bivši šef Hrvatske obavještajne službe (HIS) Miroslav Tuđman obavezao da razgovara sa predstavnikom njegove odbrane.

"Pravni savjetnik optuženog je na zatvorenoj sjednici, tokom statusne konferencije 3. septembra, rekao da optuženi nije zadovoljan dokumentima koje mu je poslala Hrvatska i da će tražiti obavezujući nalog za Miroslava Tuđmana, jer vjeruje da on ima informacije o dokumetnima koji su od Hrvatske traženi", stoji u nalogu sudija.

U podnesku kojim je tražio "subpoenu" za sina bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, Karadžić je naveo da je on bio na čelu HIS-a od osnivanja 1993. do 1998. i da je služba "imala bliska saznanja o prevozu naoružanja u Hrvatsku za muslimane u BiH 1994. i 1995. godine". 

"Izvještaji američkih obavještajnih službi ukazuju da je krajem aprila 1994. američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, djelujući po nalogu predsjednika SAD Bila Klintona, dao `zeleno svjetlo` Tuđmanu da uveze oružje iz Irana i preveze ga Armiji BiH, kršeći tako embargo UN na naoružanje", kaže se u podnesku. 

Prema procjenama na koje se pozvao Karadžić, poslije toga je "od maja 1994. do septembra 1995. preko Hrvatske u BiH prošvercovano na hiljade tona pješadijskog i drugog naoružanja iz Irana i drugih islamskih zemalja". 

Sudsko vijeće je procijenilo da bi ovim povodom bilo "korisno" da se sasluša i Hrvatska, ukoliko bude željela da odgovori.

Bivši direktor Hrvatske obavještajne službe Miroslav Tuđman ranije je izjavio da se neće dobrovoljno odazvati pozivu Karadžića koji želi da ga pred Haškim tribunalom ispita o navodnim tajnim isporukama oružja Bošnjacima u BiH preko Hrvatske 1994 godine.