|

Miroslav Lajčak bit će promovisan za počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru

Miroslav Lajčak bit će promovisan za počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru
22
F
FENA
11.9.2019. u 11:19
29
komentara
22

dijeljenja
Miroslav Lajčak bit će promovisan za počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru Foto: F. K./Klix.ba
Sveučilište u Mostaru (SUM) dodijelit će u četvrtak, 12. septembra titulu počasnog doktora (doctor honoris causa) Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedavajućem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Visokom predstavniku u BiH.
Ceremonija dodjele počasnog doktorata održat će se na Filozofskom fakultetu u amfiteatru Sokrat u 12 sati, saopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.

Nakon dodjele počasnog doktorata, Lajčak će održati predavanja na Sveučilištu.

U saopćenju je navedeno da se u knjižici počasnog doktorata koja se štampa posebno u ovakvim prilikama komisija za izbor Lajčaka istaknulo je kako je "često naglašavao u svojim javnim istupima da je nepravedno i licemjerno Bosnu i Hercegovinu zvati propalom državom jer je Bosna i Hercegovina ono što je međunarodna zajednica napravila od nje".

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako mostarsko sveučilište izuzetno cijeni i nastojanja gospodina Lajčaka da se ljestvica vrijednosti SUM-a danas može temeljiti samo na prvenstvu nauke, kulture i obrazovanja te da Bosna i Hercegovina može biti spašena obrazovanjem.

"I zaista naučnici najbolje mogu preuzeti znanje od razvijenih i kritički ga prenijeti mladima. Upravo su naučnici najbolji učitelji i učenici. Stalni napredak i ugled postiže se samo stvarnim vrijednostima, a to su proizvodi čovjekova uma i ruku", poručio je Tomić.

Lajčak je napisao da je "Slovačka Republika nastojala i nastoji sveobuhvatno razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ne samo u političkoj i ekonomskoj sferi, već i u području kulture, nauke, sporta i obrazovanja".

"Istodobno, jedinstvenu društvenu i vjersku raznolikost BiH, čiji je jedan od simbola nedvojbeno Mostar, doživljavamo kao Vaše bogatstvo i istinsku vrijednost", ustvrdio je Lajčak.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...