BiH
0

Mirosavljević: Socijalno nezadovoljstvo ili nešto drugo?

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Banjalučki profesor javnog mnijenja Mladen Mirosavljević izjavio je za Agenciju Fena da će se tek pokazati da li su dešavanja u Federaciji BiH izazvana socijalnim nezadovoljstvo koje je prisutno u cijeloj Bosni i Hercegovini ili se iza svega krije nešto drugo.

Ako posmatramo to što se događalo u Federaciji BiH, ali isključivo na osnovu medijskih izvještaja, kaže, zbunjuju ga dvije stvari, prva ponašanje policije, a druga izjave i ponašanje političara.

"Posmatrajući medijske snimke iz gradova u kojima su se događale demonstracije, uočavaju se dvije stvari. Prvo, neorganizovanost policije, koja nije djelovala u skladu s pravilima u takvim situacijama. Drugo, bilo je uočljivo odstupanje od odbrane institucija u svim tim mjestima, što je neobično i začuđujuće, s obzirom da je to jedna od osnovnih stvari kojima se trebalo da bavi policija", kaže Mirosavljević.

S druge strane, sve demonstracije koje se organizuju treba da teku prema nekim pravilima.

"U svim ovim mjestima, to se nije uočavalo, već da su demonstranti napadali institucije sistema", navodi Mirosavljević.

Iz toga se, smatra on, može izvući nekoliko zaključaka.

"Ili je to bilo usmjereno isključivo na institucije, da se pokaže da one, u jednom dijelu BiH, ne funkcionišu. Zasad u jednom dijelu. Ili s druge strane da sistem nije organizovan, što se vidjelo preko policije", tvrdi on.

Ako se imaju u vidu izjave političara, one su, smatra Mirosavljević, blago rečeno začuđujuće i neobične za jednu ovakvu situaciju.

"Prvo imamo izjavu ministra sigurnosti BiH koji izjavljuje nešto što je sasvim suprotno očekivanjima od jedne takve osobe. A s druge strane i izjave političara koji sve uzimaju s rezervom, kao da se događa negdje drugo i nekom drugom", rekao je Mirosavljević.

Ukoliko se to analizira, kaže on, može da upućuje da će se tek pokazati, u nekom izvjesnom periodu koji dolazi, šta su ustvari ove "demonstracije“ značile i šta se "iza brda valja“.

"Da li je riječ isključivo samo o socijalnom nezadovoljstvu, koje je prisutno u čitavoj BiH ili se iza toga krije neki još dublji smisao, kao, naprimjer, da nam slijedi ponovo priča o ustavnim promjenama, promjeni Dejtonskog sporazuma ili je to jedan od pritisaka na vlasti da se riješe neke probleme koji se dosad ne rješavaju u BiH", rekao je Mirosavljević.