{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Damir Nikšić: Revolucija ima smisla tek u regionalnim okvirima

F
14.2.2014. u 13:16
21
65
Damir Nikšić: Revolucija ima smisla tek u regionalnim okvirima
21
Damir Nikšić: Revolucija ima smisla tek u regionalnim okvirima
Damir Nikšić (Foto: FENA)
Revolucija u lokalnim granicama nema smisla. Ona ima smisao tek u regionalnim granicama i svaka revolucija ako nije svjetska, onda nije nikakva revolucija, već državni prevrat u jednoj jedinici, entitetu ili nešto slično, rekao je za Agenciju Fena istaknuti bh. konceptualni umjetnik Damir Nikšić, komentirajući aktuelne demonstracije u Sarajevu i drugim gradovima BiH.
Nikšić smatra da se kroz ove proteste građana može poslati poruka proleterima iz Beograda, Podgorice, Zagreba i slično, naglašavajući da se ovdje i radi o njima kao donjoj klasi, jer ne treba shvatiti da je BiH ovdje izolovana kao da je jedini problem.

"Mislim da i oni imaju problema. Vidi se da se boje prelijevanja ovog problema iz BiH u njihove zemlje. Ne boje se oni nas, već svojih radnika. Gdje postoji dim tu postoji i vatra, gdje postoji strah tu postoji i potencijalni socijalni nemiri. Ne može mi niko reći da u Italiji gori, da u Španji gori, da u Grčkoj gori, a kod nas sve u redu u regionu. Ovdje i dalje nacionalizam drži zamrznute lobanje ljudi da ne krenu tražiti ono što traži svako normalan Grk, Španjolac ili Italijan", mišljenja je Nikšić.

Podvlači da ako narodu i radnicima neće biti dobro, ne mora biti dobro ni onima na vlasti. Podsjeća da radnicima već nekoliko godina nije dobro, jer ne primaju plaću mjesecima.

Nikšić nije kritizirao paljenje zgrada u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH na početku protesta, ocjenjujući da to nije nikakvo iznenađenje.

"Ko je zapalio zgrade? Zapalili su ih djeca od 18 godina koja nisu učestvovala u prodaji certifikata ili kriminalnoj privatizaciji zemlje, te koji 17-18 godina slušaju svoje roditelje kako treba zapaliti tu zgradu, i ta djeca su to i uradila. Ona imaju apsolutno moralno pravo da nas sviju zapale nakon ovih 20 godina", smatra Nikšić.

Komentirajući pojedine navode o političkoj pozadini protesta, ocjenjuje da sama činjenica što ne postoji organizator ovih događaja sve govori.

Također naglašava da se ovdje ne radi o demonstracijama, jer je za njih i proteste potreban organizator ili organizacioni odbor. Ovo su socijalni nemiri, mišljenja je.

"Stalno se traže neke teorije ko stoji iza ovoga - Amerika, Engleska, Jevreji... ne znam šta hoće da kažu. Nije tako, nego se radi o socijalnim nemirima koji ovako počinju i razvijaju u milion frakcija, pale se kante, prevrću auta. To je znači kapak, država bankrotira, nema plata i to su socijalni nemiri, njih niko ne organizuje", zaključio je Damir Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: