{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Damir Nikšić: Revolucija ima smisla tek u regionalnim okvirima

F
14.2.2014. u 13:16
21
65
Damir Nikšić: Revolucija ima smisla tek u regionalnim okvirima
21
Damir Nikšić: Revolucija ima smisla tek u regionalnim okvirima
Damir Nikšić (Foto: FENA)
Revolucija u lokalnim granicama nema smisla. Ona ima smisao tek u regionalnim granicama i svaka revolucija ako nije svjetska, onda nije nikakva revolucija, već državni prevrat u jednoj jedinici, entitetu ili nešto slično, rekao je za Agenciju Fena istaknuti bh. konceptualni umjetnik Damir Nikšić, komentirajući aktuelne demonstracije u Sarajevu i drugim gradovima BiH.
Nikšić smatra da se kroz ove proteste građana može poslati poruka proleterima iz Beograda, Podgorice, Zagreba i slično, naglašavajući da se ovdje i radi o njima kao donjoj klasi, jer ne treba shvatiti da je BiH ovdje izolovana kao da je jedini problem.

"Mislim da i oni imaju problema. Vidi se da se boje prelijevanja ovog problema iz BiH u njihove zemlje. Ne boje se oni nas, već svojih radnika. Gdje postoji dim tu postoji i vatra, gdje postoji strah tu postoji i potencijalni socijalni nemiri. Ne može mi niko reći da u Italiji gori, da u Španji gori, da u Grčkoj gori, a kod nas sve u redu u regionu. Ovdje i dalje nacionalizam drži zamrznute lobanje ljudi da ne krenu tražiti ono što traži svako normalan Grk, Španjolac ili Italijan", mišljenja je Nikšić.

Podvlači da ako narodu i radnicima neće biti dobro, ne mora biti dobro ni onima na vlasti. Podsjeća da radnicima već nekoliko godina nije dobro, jer ne primaju plaću mjesecima.

Nikšić nije kritizirao paljenje zgrada u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH na početku protesta, ocjenjujući da to nije nikakvo iznenađenje.

"Ko je zapalio zgrade? Zapalili su ih djeca od 18 godina koja nisu učestvovala u prodaji certifikata ili kriminalnoj privatizaciji zemlje, te koji 17-18 godina slušaju svoje roditelje kako treba zapaliti tu zgradu, i ta djeca su to i uradila. Ona imaju apsolutno moralno pravo da nas sviju zapale nakon ovih 20 godina", smatra Nikšić.

Komentirajući pojedine navode o političkoj pozadini protesta, ocjenjuje da sama činjenica što ne postoji organizator ovih događaja sve govori.

Također naglašava da se ovdje ne radi o demonstracijama, jer je za njih i proteste potreban organizator ili organizacioni odbor. Ovo su socijalni nemiri, mišljenja je.

"Stalno se traže neke teorije ko stoji iza ovoga - Amerika, Engleska, Jevreji... ne znam šta hoće da kažu. Nije tako, nego se radi o socijalnim nemirima koji ovako počinju i razvijaju u milion frakcija, pale se kante, prevrću auta. To je znači kapak, država bankrotira, nema plata i to su socijalni nemiri, njih niko ne organizuje", zaključio je Damir Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: