Tribina logoraša
59

Miro Lazović u Mostaru: Čović je prije dvije godine najavio reinkarnaciju "Herceg-Bosne"

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
"Mir i sloboda" naziv je javne tribine na kojoj se Udruženje logoraša Mostar prisjetilo Vašintonskog sporazuma potpisanog prije tačno 25 godina te raspuštanja logora tzv. Herceg-Bosne koje je potom uslijedilo.

Uvodna obraćanja imali su pregovarači iz Vašingtona, Ivo Komšić i Miro Lazović, te voditelj svih pregovora u Hercegovini koji su vodili oslobađanju logoraša Šefkija Džiho.

Miro Lazović kazao je da je indikativno da su politike iz rata koje su vođene iz Beograda i Zagreba ponovo aktivne kroz politike Vučića, aktualnog Zagreba, Dodika i Čovića.

"Pokušava se reinkarnirati Herceg-Bosna i sjećam se da je prije dvije godine na obilježavanju u Grudama 18. novembra Čović izgovorio sljedeću rečenicu "Treba se vratiti ideološkoj matrici Herceg-Bosne Mate Bobana". Ovo znači da ta politka još živi i da proba političkim sredstvima realizirati ciljeve koji su u ratu poraženi", kazao je Lazović, najavivši da će takve politike postojati sve dok BiH ne bude bržim koracima krenula ka EU.

Bosna i Hercegovina je jača od svojih unuttrašnjih i spoljnih protivnika, uvjeren je Lazović te kazao da će država savladati sve tegobe s kojima je sada suočena.

"Volio bih da je odgovor probosanskih snaga snažniji, međutim Bh. blok ne pokazuje odgovornost za procese ktoz koje prolazi država. Vjerujem da će se u narednom periodu morati formirati jedan jači front koji će okupiti stranke u odbrani krupnih političkih ciljeva kad je Bosna i Hercegovina u pitanju", zaključio je Miro Lazović.

Ivo Komšić je kazao kako je Vašigntonski sporazum bio dobar za Bosnu i Hercegovinu jer je jedini nije dijelio, pošto je njegova osnova federalizacija cijelog teritorija.

"Nažalost, pregovori u Dejtonu vođeni su u drugom smjeru, u smjeru entitetskog uređanja Bosne i Hercegovine. Entitetska država teško može biti funkcionalna jer je bazirana na podijeli", smatra Ivo Komšić dodavši da kapaciteti Vašingtonskog sporazuma nisu potrošeni.

Šefkija Džiho kazao je kako je borba Armije BiH u Hercegovini tih godina bila juriš na nebo, kako su postojala dva teška neprijatelja, ali i mnogo protivnika.

"Mnogi nisu shvatali našu situaciju, bila je i odluka Predsjedništva da nas se stavlja pod komandu HVO-a. Prirodno razmišljanje nacionalista je da je Mostar hrvatski", kazao je Džiho.

Tribina je privukla značajan interes, a njom je moderirao Edin Batlak.