{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miro Lazović: Od KS ne treba stvarati jednonacionalnu enklavu

12.7.2013. u 14:42
6
18
Miro Lazović: Od KS ne treba stvarati jednonacionalnu enklavu
6
Miro Lazović: Od KS ne treba stvarati jednonacionalnu enklavu
Potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Miro Lazović je, govoreći danas o preporukama ekspertne grupe za promjenu Ustava FBiH, kazao da ima zamjerku u dijelu koji se odnosi na Kanton sarajevo, odnosno pripajanje pojedinih općina KS.
"Tamo se predlaže da se Bosanskopodrinjski kanton pripoji Kantonu Sarajevo uz četiri općine koje su izrazile želju da idu ka Sarajevu, a to su Breza, Vareš, Visoko i Olovo. Ne protiveći se u startu takvom opredjeljenju, problematiziram da bi takvo stanje moglo u konačnici voditi daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine, što je za nas neprihvatljivo. U tom smislu bih sugerisao ekspertnoj grupi da razmotri širenje KS na općine kao što su Kiseljak, Fojnica, Busovača..., gdje bi se u dobrom dijelu multietnička slika Sarajeva promijenila", kazao je Lazović.

Ukoliko bi se sprovelo ovo rješenje, samo sa pripajanjem Bosanskopodrinjskog kantona, Lazović je kazao da izražava bojazan, da bi tada nastala enklava jednog većinskog naroda.

"To bi protivnici BiH iskoristili tako što bi imali zahtjeve da se stvore etničke teritorije u BiH, što vodi daljnjem dijeljenju zemlje, a to u konačnici vodi troetničkoj podjeli BiH. Ovo je moja opaska, možda nisam upravu, ali kao neko ko je dugo u politici imam pravo da razmišljam na taj način", kazao je Lazović.

Dodao je i to da se, kada su u pitanju ustavne promjene, nada da će ekspertna grupa, odnosno američka administracija, voditi računa o kompletnoj BiH i da će ići ka izmjeni Ustava BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: