Bivši član partije
71

Miro Lazović nevoljko prihvatio saradnju SDP-a sa SDS-om i PDP-om: Gola borba za vlast

I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Miro Lazović, jedan od osnivača Socijaldemokratske partije BiH, negodovao je zbog saradnje njegove bivše partije sa Srpskom demokratskom strankom i Partijom demokratskog progresa.
"Svakako da je saradnja s partijama iz RS-a potrebna i poželjna. Radi integracije i budućnosti ove države. Ali ta saradnja mora biti ideološki i programski bliska. Krajnji ciljevi moraju biti prihvatljivi za sve. A to je u ovoj najavi saradnje izostalo.

Zato je ova veza SDP-a sa SDS-om i PDP-om čudna i sumnjiva. Otvara niz pitanja", napisao je Lazović na Facebooku.

Zapitao se na kojim su to ideološkim i državnim pitanjima bliske ove tri partije i može li SDP biti u istom društvu sa zagovornicima reafirmacije četništva, što otvoreno zagovaraju istaknuti članovi PDP-a Trivić i Stanivuković.

"Može li i smije li SDP žmiriti na postupke veličanja haških osuđenika kao heroja RS-a, što čine i SDS i PDP? Da li to rukovodstvo SDP-a prešutno prihvata postupke SDS-a i PDP-a kada se nazivi školama, trgovima i ulicama daju po osuđenim ratnim zločincima? Da li to rukovodstvo SDP-a prešutno prihvata 'dekoraciju' parkova i trgova po RS-u četničkim spomenicima kao što je u Bileći gdje vlada SDS. Može li i treba li SDP biti na istoj strani s onima koji ne prihvataju odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu? Može li i treba li SDP biti u društvu s onima koji otvoreno krše odluke Ustavnog suda BiH o neprihvatljivosti 9. januara kao Dana RS-a?", zapitao se Lazović.

Pitao se može li SDP biti u društvu SDS-a i PDP-a koji se otvoreno suprotstavljaju ulasku BiH u NATO.

"Da li je sadašnje rukovodstvo SDP-a svjesno, želim da vjerujem da nije, da bez otvorenog i jasnog distanciranja SDS-a i PDP-a od ovakve politike RS-a postaje saučesnik u reviziji istorijskih činjenica iz NOB-a od '41. do '45. godine, kao i nedavnog rata u BiH. Sva ova pitanja otvaraju i druge dileme. Šta je stvarni cilj ovog političkog bloka? Promjena političke paradigme ili gola borba za vlast", stoji u Lazovićevom postu.

Naveo je kako se boji da je posrijedi ovo drugo.

"A politika gole borbe za vlast, bez jasnih državnih i društvenih ciljeva u ovakvoj rovitoj i podijeljenoj BiH, kojoj se svaki dan prijeti i dovodi u pitanje njena budućnost, je riskantna i neodgovorna politika", zaključio je Miro Lazović.