Tajnim glasanjem
131

Miro Lazović izabran za zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva

A. D.
Miro Lazović je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva izabran za zamjenika predsjedavajućeg ovog vijeća.

Između tri predložena kanidata, Seada Srne, Mire Lazovića i Denisa Stojnića, tajnim glasanjem, za zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva izabran je Lazović.

Nakon polaganja svečane izjave, zamjenik predsjedavajućeg se obratio skupu, te se zahvalio gradskim vijećnicima na podršci. Ovaj izbor je održan nakon što je krajem 2019. preminula Mira Jurić (Unija socijaldemokrata), koja je obnašala ovu funkciju.

U nastavku zasjedanja, gradski vijećnici su razmotrili Odluku o davanju saglasnosti na Drugu Sarajevsku rezoluciju, te nakon diskusije, a na prijedlog predsjedavajućeg Gradskog vijeća dr. Igora Gavrića, izmijenili naziv Rezolucije, tako da glasi Prva rezolucija Grada Sarajeva. Ovom Rezolucijom, Grad Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, svjetski simbol mira, slobode, ljudskih prava i suživota, i kao institucija, između ostalog, podiže svoj glas protiv vraćanja i širenja retrogradnih ideja fašizma i neofašizma, opravdavanja nasilja, izjednačavanja žrtve i agresora, te relativiziranja zločina.